Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Smijurija: Za ratni zločin nad civilima u Baranji dobio samo 3,5 godina – bio je mlad

Zbog ratnog zločina nad civilima u baranjskoj Batini, na tri godine i 10 mjeseci zatvora osuđen je Stevan Budač. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku, u ponovljenom suđenju. Prvi je put, još 2002., kažnjen s čak 15 godina zatvora, ali je Vrhovni sud tu presudu ukinuo.

Mještanina Marina Šomođvarca, tereti se, Budač je izveo na ispitivanje u Štab TO Batina, u društvu još dvojice. Pretukle su ga u Štabu druge osoba, a onda su ga Budač i “kolege” istu večer vratili nakratko kući, da ga takvog pretučenog pokažu supruzi i 14-godišnjem sinu Igoru. Izgubio mu se kasnije svaki trag, tijelo Šomođvarca ekshumirano je iz masovne grobnice u Novom Sadu 2003.

Stevana Budača teretilo se, nadalje, da je ispucao tromblon na kuću Antuna Vidakovića. Kazna mu je blaža od minimalnih pet godina zatvora, koliko je propisano za ratni zločin, a sutkinja Azra Salitrežić kao olakotne okolnosti uzela je u obzir što je 1991. bio mlad, otac je danas troje djece i korektno se ponašao pred sudom. Produljen mu je, pak, istražni zatvor jer je godinama bio nedostupan.

Stevan Budač uhićen je, podsjetimo, u travnju u rumunjskoj luci Galati, po europskom uhidbenom nalogu, i to pri redovitoj kontroli identiteta dok je, kao član posade, plovio brodom pod srpskom zastavom, piše Večernji.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MOSTAR: Nitko se ne usudi maknuti imena ulica Budaka, Francetića, Vokića…
>>> U SLAVONIJI SE OSTVARUJE NAJCRNJI SCENARIJ: ‘Ovakvo nešto se ne pamti u zadnjih 30 godina’
>>> EU IZGLASALA KONTROVERZNU DIREKTIVU, OVO JE KATASTROFA ZA INTERNET: Hrvatska već sprema novi zakon, evo što se sve mijenja
>>> DRASTIČAN PORAST KREDITA U JEDNOJ VALUTI, I TO NE SAMO GOTOVINSKIH: Trebate biti oprezni, i u HNB-u su zabrinuti
Komentari

Komentari