Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

Slučaj “nigerijski prinčevi”: BIH im nudi povratak u Nigeriju, oni odbijaju i žele azil u RH?

Za Dnevnik Nove TV o svim okolnostima slučaja dvojice Nigerijaca koji su došli u Hrvatsku na stolnoteniski turnir s važećim vizama s još trojicom sunarodnjaka, od kojih je jedan pokušao nezakonito ući u Sloveniju i tamo zatražio azil uz predočenje dokumenata za koje je prvo tvrdio da ih je izgubio, progovorio je i dosad nepoznate detalje iznio načelnik MUP-ove Uprave za granicu Zoran Ničeno.

– Oštro odbacujemo njihove navode kako su 17. ovog mjeseca bili zatečeni negdje u Zagrebu, izvučeni iz tramvaja, zbog nerazumijevanja jezika, ili ne znam čega bili prebačeni u Bosnu, navodi Ničeno.

Na koji način su došli do BiH još se istražuje. No u Bosni su im, tvrdi načelnik Ničeno, ponudili povratak kući u Nigeriju.

– Koji su oni odbili i prema našim saznanjima oni se žele vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil u Hrvatskoj. Istražuju se mogućnosti njihova kontakta s krijumčarima. Postoje neka saznanja koja imamo, opisao je.

Policija je obavila razgovor s organizatorima natjecanja na kojem su Nigerijci sudjelovali u Puli. Podsjetimo, ondje su bili prijavljeni kao stolnotenisači.

– Četvorica njih su nastupali na tom natjecanju. Ali indikativno da sa sobom nisu imali reket. Izgubili su sve mečeve koje su igrali. Bili su neuobičajeno slabi za natjecatelje za koje su se predstavljali, navodi načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

Dvojica nigerijskih studenata više od pet sati provela su u srijedu u bihaćkom Terenskom uredu Službe za poslove sa strancima, nakon čega se napustila ured, javlja Al Jazeera Balkans.

Komentari

Komentari