FaH

Riječi predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u nedjelju u Bazovici kod Trsta, kad je u govoru povodom dana sjećanja na žrtve fojbi uskliknuo “živio Trst, živjela talijanska Dalmacija, živjela talijanska Istra i talijanski esuli” u srijedu je ponovo osudio slovenski predsjednik Borut Pahor rekavši kako se mogu shvatiti kao teritorijalne pretenzije.

“Te se riječi mogu shvatiti i kao teritorijalne pretenzije, zato ih u cjelosti odbacujem”, kazao je Pahor u izjavi novinarima nakon što je u srijedu u predsjedničkoj palači raspisao izbore za Europski parlament.

Pahor je dodao da je Tajanijev nastup s pravom izazvao negativne reakcije i emocije u Sloveniji i Hrvatskoj, te da očekuje da se Tajani od svojih izjava zato  “u cjelosti ogradi”.

Pahor je već  u ponedjeljak, u pismu talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli, naveo da je zabrnut nastupima Tajanija i potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na fojbe u Bazovici kod Trsta.
Njihove je izjave dane tom prilikom nazvao neprihvatljivima i pokušajem da se vraćanje Istre, Dalmacije i slovenskog Primorja matičnim državama nakon završetka II. svjetskog rata prikaže kao svojevrsno etničko čišćenje.

Izjave Tajanija i Salvinija  ovih su dana u Sloveniji uz državne dužnosnike osudili i predsjednici svih važnijih političkih stranaka, a i slovenski eurozastupnici sadašnjeg saziva Europskog parlamenta.

Više njih predložilo je da se od Tajanija zatraži ostavka s dužnosti čelnika jedne od glavnih europskih institucija jer se pokazalo da ne zagovara europske vrijednosti. Hina

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!