SLIKA ZASLONA

Tri stranke i dalje su u prednosti pred ostalima koje se na izborima 3. lipnja bore za ulazak u parlament i među njima treba tražiti osnovu za sastav buduće vladajuće koalicije, pokazala je nova anketa koju je agencija Mediana napravila za RTV Slovenija, a objavila u petak, devet dana pred izlazak na biračka mjesta oko 1,6 milijuna slovenskih birača.

U vodstvu je i dalje Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koja bi u sadašnjem trenutku dobila 15 posto glasova, druga je Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 10 posto, a treći su Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana s 4,8 posto.
Janšina i Šarčeva lista otprilike su na istoj poziciji po potpori birača kao i u prošlotjednoj anketi Mediane izvedene na 1100 ispitanika, dok je znatno pao rejting socijaldemokrata koji su prošlog tjedna imali potporu 6,5 posto birača.
Prema anketi i projekcijama iz nje, u parlament bi se trebali uvrstiti još i Ljevica (L) Luke Meseca, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca i demokršćanska Slovenija (NSI) Mateja Tonina, dok prelazak 4-postotnog izbornog praga za dobivanje zastupničkih mjesta za ostale stranke nije izgledan.

Anketa Mediane pokazala je da Janšina stranka ima najviše potpore među biračkim tijelom koje izjavljuje da će sigurno izaći na izbore jer među njima uživa 20-postotnu potporu, ali da stranci kad je riječ o preferencijama ostalih stranačkih čelnika nedostaje potreban koalicijski potencijal jer je smatraju previše usmjerenom prema krajnjom desnom rubu političkog spektra. Hina

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!