Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

SLOVENCI SE NALJUTILI: Napustiti će Europsko prvenstveno jer su ”izgubili” arbitražu

Slovenska rukometna reprezentacija zbog spornih sudačkih odluka na prvoj i drugoj utakmici Europskog prvenstva u Zagrebu razmišlja o napuštanju EP-a.

“Ono što se ove godine događa prelazi granicu dobrog ukusa. Rukometni savez Slovenije ozbiljno razmišlja o napuštanju Europskog prvenstva iz protesta. No svjesni smo posljedica ako to napravimo, pa ćemo odluku donijeti nakon novog sastanka”, rekao je direktor reprezentacije Uroš Mohorič.

Konačnu će odluku donijeti Rukometni savez Slovenije na čelu s predsjednikom Franjom Bobincem, rečeno je na konferenciji za novinare u Zagrebu. Sastanak je na rasporedu u srijedu ujutro, na dan kada Slovenija igra protiv Crne Gore za prolazak u drugi krug natjecanja.

Za slovensku rukometnu reprezentaciju posebno je sporna odluka suca koju je donio na kraju druge utakmice na Europskom prvenstvu protiv Njemačke u skupini C. Utakmica je završila remijem 25:25 nakon što je Njemačka izjednačila iz sedmerca po isteku vremena, nakon što je dugotrajnog pregledavanja snimke ustanovljeno kako je slovenski igrač Blaž Blagotinšek ometao izvođenje lopte sa sredine igrališta.

Naime, nakon što je Paul Drux 10-ak sekundi prije kraja poravnao na 24:24 u napadu u kojem je Njemačka igrala bez vratara, Slovenija je izvela “brzi centar” te je Blaž Janc pogodio za 25:24. Iako se činilo kako je taj pogodak postignut u posljednjoj sekundi, Nijemci su izvršili snažan pritisak na litvanske suce koji su nakon 10-ak minuta pregledavanja snimke ustanovili kako je na semaforu ipak ostalo nešto vremena, a da se Blagotinšek nije nalazio na potrebna tri metra udaljenosti od njemačkog igrača koji je želio izvesti loptu s centra.

Takva opstrukcija kažnjava se izravnim crvenim kartonom i sedmercem za suparnika, a Tobias Reichmann uspješno je izveo taj sedmerac, koji je želio braniti izbornik Veselin Vujović, za konačnih 25:25.

Nakon ovakvog raspleta utakmice, slovenska reprezentacija odlučila je uložiti žalbu na suđenje, jer smatra da kazna za ono što je Blagotinšek napravio nije adekvatna. Žalba je od strane EHF-a odbijena, a Slovenci su na izvanrednoj konferenciji za medije u zagrebačkoj Panorami najavili civilnu tužbu i novu žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS), najvišem sportskom sudu u svijetu.

Koji će biti konačni ishod cijele situacije, saznat ćemo sutra, no Slovenci bi trebali nastaviti natjecanje na Euru, prije svega zbog svojih igrača koji sigurno ne razmišljaju o odustajanju. Trebaju misliti na ovu i generacije koje dolaze, pa ne bi bilo pametno da ih odlukom o bojkotu eliminiraju s velikih natjecanja u budućnosti. / Hina

Komentari

Komentari