SLIJEDI NAVALA ILEGALNIH IMIGRANATA NA GRANICE: U Bihaću i Kladuši zatvaraju kampove, DESECI TISUĆA KREĆU PREMA HRVATSKOJ!

Podijeli

Ako je suditi po događajima u našem susjedstvu, u skorije vrijeme treba očekivati dodatno pojačani pritisak ilegalnih migranata na dijelove državne granice, posebice u Lici. Događa se to nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, rekao da će se u narednih 10 do 15 dana zatvoriti prihvatni kampovi Bira i Miral u Bihaću i Velikoj Kladuši. Rezultat ovih najava je masovni bijeg migranata prije službenog zatvaranja tih najvećih kampova u UNS kantonu.

Sve započelo prije nekoliko dana odlukom službenog Sarajeva kada su u pitanju zabrana prijevoza i prodaje karata migrantima. Budući da u našem susjedstvu još uvijek nisu detaljno određeni koraci lokalnih vlasti o postupanju s migrantima, napuštanje kampova sasvim je očekivani rezultat jer se ilegalci žele zadržati u neposrednoj blizini granice s RH gdje već pet godina traje ilegalna tranzicija prema zapadu EU.

Ovo je eskaliralo i izazivanjem nekoliko požara u okolici Bihaća, u kućama koje su njihovi vlasnici unatoč zabranama iznajmljivali migrantima. Kantonalne vlasti su uz blagoslov države donijele važnu odluku da nijedan migrant više ne može ući u taj kanton. Migrante sada rastjeruju u gradovima i njihovoj okolici, a veći broj ih se okuplja na granici entiteta u Republici Srpskoj jer je Milorad Dodik od ranije ponavljao stavove po kojima na tome području neće postojati niti jedan migrantski kamp. Sada u UNS kantonu kruži i gorki vic po kojemu su do sada usjeve odreda pustošili jazavci i divlje svinje, dok to sada čine migranti. Gladni ljudi su ostali bez namirnica, vlasti im ne dopuštaju ulaske u trgovine pa je krađa kukuruza i krumpira za mnoge postao jedini način preživljavanja.

Na društvenim mrežama ovih dana kruži mnoštvo video-zapisa s toga područja gdje se vide kolone ilegalnih migranata koji se kreću u smjeru Hrvatske.

Hvatanjem nekoliko kriminalnih skupina u Hrvatskoj koje su danonoćno prevozile ilegalne migrante od BiH do slovenske granice sada je uvelike smanjena cirkulacija migranata prema željenom zapadu. Ipak se ti nesretnici najviše pouzdaju u vlastite noge pa na teritorij RH ulaze i prolaze pješice. Narednih dana Lika bi opet mogla postati njihov raj na mnogim ilegalnim rutama.

Komentari

Najnovije