Srijeda, 21 listopada, 2020

SLAVEN LETICA O PRODAVAČIMA MAGLE U KRIZI: “Najveće Radmanovo otkriće je bila Titova četkica za zube”

Pod naslovom “Vrijeme patkara”, naš poznati sociolog i politički analitičar Slaven Letica napisao je podulji status na facebooku kojeg prenosimo u cijelosti, a koji se odnosi na šarlatane i prodavače magle koji koriste krizna vremena:

Velike su krize u pravilu zlatno doba prodavača magle, lovaca u mutnom, lažnih proroka i lažnih spasitelja, šarlatana i prevaranta. Dakako i vrijeme u kojem na površinu izbijaju istinski znalci, junaci, plemeniti, radini, samozatajni i dobri ljudi.

Pojava najveće javno-zdravstvene krize u posljednjih sedamdesetak godina, potvrđuje to nepisano pravilo.

Na jednoj strani imamo samozatajno medicinsko osoblje koje u borbi protiv pandemije žrtvuje svoj obiteljski mir i život, zdravlje, pa i život, dok na drugoj strani imamo nekolicinu prodavača magle, blefera i patkara koji nude jednostavna spasonosna rješenja, ali ih navodno „nitko ne sluša“.

Kao primjer neetičnog i opasnog samoreklamerska ovdje ću navesti najnoviji slučaj medijskog ukazanja mog omiljenog antijunaka, francuskog i hrvatskog akademika, biologa i genetičara, ali, nažalost i neizlječivog splitskog hvalisavaca dr. Miroslava Radmana koji je i najnoviju pošast iskoristio u promidžbi svog Mediteranskog instituta za istraživanje života.

Danas taj institut uglavnom služi kao plandovalište domaćih i stranih znanstvenika, o čemu svjedoči i službena najava njegova poslanja: „Medils je savršeno mjesto za organizaciju konferencija, seminara, vježbi i serija predavanja. Smješten je u park šumi Marjan, na jednoj od najljepših obala Jadranskog mora. MedILS nudi jedinstvene preduvjete za održavanje radionica i konferencija visoke kvalitete. Institut ima nekoliko potpuno opremljenih dvorana.

Grupni rad se može održati izvan Instituta, u parku gdje su dostupne klupe, stolovi i bežični pristup internetu.

Gosti su smješteni u udobnim sobama s kupaonicom. Sve sobe su klimatizirane, imaju telefon i high-speed Internet pristup. Tri obroka dnevno (doručak, ručak i večera) i kava u pauzi kod predavanja mogu se organizirati u Institutu.

Okoliš pruža mnoge mogućnosti za različite aktivnosti u slobodno vrijeme, uključujući i kupanje na obližnjim plažama, trčanje i planinarenje u park šumi Marjan, ili igranje košarke na košarkaškom igralištu Instituta. Grad Split, sa svojom slikovitom starom gradskom jezgrom, nudi obilje restorana, barova i trgovina, a nalazi se na 20 minuta pješice ili 5 minuta autobusom od Instituta.“

Citirani tekst pokazuje kako je temeljna djelatnost Medilsa zapravo znanstveni turizam, dok mu je istraživački posao usputna djelatnost.

Novinari željni senzacija, a Radman publiciteta, u hrvatsku su javnost plasirali novu fak news koji su neki mediji ponudili kao naslove: „HRVATSKA ZNANSTVENICA ODUŠEVILA AMERIKANCE: Na korak do lijeka za korona virus“ (direktno.hr), „Cijeli svijet traga za lijekom protiv koronavirusa: Splitska znanstvenica možda ima rješenje u rukama“ (RTL), „Hrvatska znanstvenica na korak do lijeka za koronavirus“ (Večernji list) i slično.

Ta senzacionalna, možebitna „izumiteljica“ je „Vrgorka“ i „Spličanka“ (tako je novinari predstavljaju) po imenu Tinka Vidović.

Ona je kolateralna žrtva neutažive gladi svog znanstvenog tate akademika Miroslava Radmana za slavom.

Promidžbena fora kojom se ovog puta poslužio isprobao je 21. studenog 2008. kad je u središnjem dnevniku HRT-a izjavio: „možda sam otkrio lijek za duži život“.

Prošle godine novinar Večernjeg lista Zoran Vitas korektno je prenio njegve riječi „Tragamo za prvom promjenom koja uzrokuje rak, a kad je nađemo, zaustavit ćemo ga“ (23. lipnja 2019.)

U svojoj je „znanstvenoj“ karijeri – u Smaragdnoj dvorani hotela The Regent Esplanade u Zagrebu u četvrtak 21. listopada 2011. – promovirao je „eliksir mladosti“ ADR Energizer; pripravak za kojeg je tvrdio da je „najjači i najučinkoviti antioksidans nove generacije na svijetu“.

Dr. Ivan Đikić ovako je u Večernjakovoj anketi u to doba pokopao “eliksir mladosti”: “Učinkovitost tog preparata nije znanstveno potvrđena ni u stanicama ni u bilo kakvim organizmima, od miševa do ljudi. Izjave da su ti preparati bolji od drugih antioksidansa na tržištu se ne mogu uzimati ozbiljno jer nema znanstvenog rada u kojem bi znanstvenici procijenili te rezultate.”

Još je izravniji bio poznati fiziolog i imunolog, bivši dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, dr. Matko Marušić: “Rekao sam: nema toga što Miroslav Radman ne bi napravio za novac. Ispod časti mi je uopće govoriti o tome. Eliksir je, kao i svaki drugi, samo papilova. Tvrdim da nije potrebno uzimati nikakve dodatne preparate ako se čovjek normalno hrani. Bolje je jedna jabuka dnevno.”

Mlada „izumiteljica“ Tinka Vidović u hrvatskoj i svjetskoj znanstvenoj zajednici potpuno je nepoznata, Cijeli publicitet Radman joj je osigurao na temelju treće nagrade koju je dobila na natjecanju koje je organizirala malena američka privatna tvrtka Sage Health koja se bavi primjenom umjetne inteligencije u liječenu bolesti. O kakvom se natjecanju radilo najbolje pokazuje vidio poziv na natjecanje koje je snimio jedan od njena dva osnivača, indijski Amerikanac Siraj Raval (drugi je osnivač radiolog dr. John Billings) koji se brendira kao „podatkovni znanstvenik“ i „youtuber“.

Najnovija „patka“ koju je Miroslav Radman – Tabarin prodao hrvatskim medijima i korona virusom preplašenoj javnosti krajnje je opasna i neodgovorna i po tome se razlikuje od izjave iz 2005. u kojoj se novinaru Miloradu Bibiću pohvalio kako je jedna skupina hrvatsko-izraelsko-ruskih polaznika njegove Ljetne škole u blizini bivše Titove vile pronašla četkicu za zube za koju su – na temelju DNK analize – nepobitno utvrdili da je bila vlasništvo komunističkog diktatora Josipa Broza Tita. Istraživačka djelatnost MedILS-a svodi se tako na otkriće Titove četkice za zube 2005. godine i najavu novih istraživačkih radova na molekularnoj strukturi majoneze 2007. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=1LJgkovowgA
https://www.youtube.com/watch?v=b57J2dAt2Y0
https://www.vecernji.hr/arkadija-geneticara-majoneze-830998

Komentari

Komentari