Utorak, 11 kolovoza, 2020

Skrivena duboko u šumi: Ovo je najopasnija stvar u Černobilu, dodir može ubiti

OTKAKO je HBO-ova serija “Černobil” zaludjela svijet, detalji o černobilskoj Zoni isključenja ne prestaju izazivati interes javnosti.

Turisti hrle u Černobil ne bi li na svoje oči vidjeli mjesto gdje se dogodila jedna od najvećih tragedija u povijesti svijeta, no malo njih će uspjeti vidjeti nešto najopasnije što Zona isključenja krije – “Kandžu”.

Riječ je o dijelu krana koji je korišten u tjednima nakon černobilske katastrofe 1986. godine kako bi se očistio radioaktivni grafit i materijal koji je eksplodirao u reaktoru četiri i odletio na susjedne krovove elektrane. Kad više nije bila potrebna, “Kandža” je skinuta s dizalice i bačena duboko u šumu s namjerom da je više nitko nikad ne pronađe.

No kako to obično biva, neki su je ipak uspjeli pronaći. Australski arheolog Robert Maxwell “Kandžu” je pronašao tijekom jednog od svojih izleta u Zonu isključenja 2010./2011. godine. Zbog prirode svog posla, imao je mogućnost posjetiti mjesta u Zoni koja turisti ne mogu vidjeti pa su tako on i vodič uspjeli pronaći i “Kandžu”.

“Danas u Zoni postoji mnogo stvari koje bi vas mogle ubiti kroz neko razdoblje ako ih dodirnete, a ‘Kandža’ je definitivno najopasnija od svega jer nije ograđena ili nedostupna poput drugih opasnih stvari tamo. Zapravo samo sjedi u šumi. Može biti smrtonosna”, objasnio je za News.com.au.

On je želio očitati koliko je “Kandža” radioaktivna pa je gurnuo ruku u nju kako bi izmjerio brojeve Geigerovim brojačem. “Vodič je vikao da je ne dodirujem”, prisjetio se i dodao da je i sam bio veoma zabrinut. “Imao sam osjećaj kao da se susrećem s mitskim bićem”, rekao je i dodao da je brojač počeo ludovati.

Čitavo vrijeme se pokušao zaštititi, ali ruka mu je kratko bila izložena radijaciji “Kandže”. Kaže da je svako malo dulje vrijeme provedeno u njenoj blizini potencijalno smrtonosno.

“Postoji vrlo dobar razlog zašto se ‘Kandža’ čuva u vrlo skrovitom dijelu šume, daleko od bilo koga i bilo čega. Što se tiče turista? Ne preporučujem vam posjet. U Černobilu ima mnogo manje opasnih stvari”, zaključio je.

Izvor: Index.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HRVATSKA TUŽILA SRBIJU! Srpski mediji: ‘Od nas traže 700 milijuna eura!’
>>> Cijeli svijet bruji o odbjegloj princezi Haji, no malo tko zna da je njezina šogorica, jordanska princeza – porijeklom Hrvatica
>>> DOBILI SMO JOŠ JEDNOG KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE Bivši ministar unutarnjih poslova želi na Pantovčak
>>> KONCERTA ĆE IPAK BITI? Milinović se ispričao Thompsonu
Komentari

Komentari