Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

Škoro i Milanović odnijeli gradove, Kolinda pobijedila u Srbiji

Glavni grad Hrvatske, Zagreb, očekivano je glasovao za Zorana Milanovića – ali malo je iznenađujuće to što nije dobio gotovo nimalo više glasova u glavnom gradu, generalno – kako inače bude kod velikih gradova – sklonijem lijevim političkim opcijama.  Još veće iznenađenje je drugo mjesto Miroslava Škore u metropoli!

Dakle, Milanović je u Zagrebu osvojio 33,01 posto, slijedi Miroslav Škoro s 23,79 posto, a treća je Kolinda Grabar-Kitarović s osvojenih 19,36 posto glasova. To je za HDZ i više nego mizeran rezultat, to je manje od 20 posto glasova u glavnom gradu Hrvatske! Tim više što je Škoro, kandidat koji je percipiran kao po habitusu “desno” od Kolinde Grabar-Kitarović, prošao bolje od nje, pa se tu ne može govoriti o “crvenom” Zagrebu.

No Milanović je najbolje prošao i u Splitu, koji bi se američkom terminologijom mogao nazvati “swinging city”, jer neki put glada za HDZ a neki put za SDP. Tamo je Milanović pobijedio s 30,79 posto, Kolinda Grabar-Kitarović druga je s 25,3 posto, a treći Škoro s 22,12 posto.

Iznenađenja nema u Rijeci, tamo je Milanović osvojio 41,91 posto, druga je Kolinda Grabar Kitarović s 18,79 posto, a Škoro treći s 12,89 posto.

Osijek, četvrti od “velikih” gradova u Hrvatskoj, je odnio – Škoro. On je tamo dobio 33,33 posto glasova, Zoran Milanović je drugi s 25,61 posto a Kolinda Grabar Kitarović tek treća s 23,06 posto.

Dakle, Kolinda Grabar-Kitarović nije pobijedila niti u jednom od četiri najveća hrvatska grada, a u dva od njih – Zagrebu i Osijeku – je tek na trećem mjestu!

Još zanimljivije je kod ostalih gradova, gdje Kolinda Grabar-Kitarović nije imala gotovo nikakvog uspjeha – odnijela je tek Karlovac i Gospić, gdje je zapošljavanje nerijetko vezano uz posjedovanje partijske knjižice HDZ-a (ili one druge stranke), te Knin, Šibenik i Dubrovnik, potonja dva s minimalnom prednošću ispred Milanovića, a Škoro je pobijedio u utvrdama HDZ-a poput Zadra i Imotskog!

Vukovar je također odnio Miroslav Škoro, s 34,03 posto, slijede Kolinda Grabar Kitarović – 28,72 posto i Zoran Milanović – 23,47 posto.

Škoro je odnio i Slavonski Brod gdje je dobio 29,32 posto ispred Kolinde Grabar Kitarović – 26,93 posto i Zorana Milanovića – 25,63 posto, te Požegu s 35 posto glasova, Viroviticu s 30 posto, i kao malo iznenađenje Veliku goricu na sjeverozapadu Hrvatske! A Velika Gorica je po popisu iz 2011. šesti, a sad već vjerojatno i peti grad po veličini u RH.

Milanović je, očekivano, pobjednik u Puli, Bjelovaru, Varaždinu, i brojnim drugim gradovima na sjeveru i zapadu.

Očekivano, Škoro je pobijedio i u većem dijelu dijaspore, bar one na zapadu, ali Kolindi Grabar Kitarović za utjehu ostaje da je pobijedila u – Srbiji i BIH.

 

Komentari

Komentari