epk rijeka

Skinuta zvijezda s Riječkog nebodera, Nemanja napao fotoreportera Novog lista i tražio da izbriše fotografije!

Podijeli

Kao što je u tajnosti ovog 20. rujna postavljena na vrh Riječkog nebodera, tako je tajno danas u jutarnjim satima i skinuta skulptura s motivom zvijezde – rad “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića.

S obzirom da su u sklopu programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture najavili da će zvijezda biti postavljena do 4. listopada, nekoliko dana prije novinari Novog lista kontaktirali su EPK s pitanjem kad će zvijezda točno biti demontirana, međutim dobili su odgovor da im to ne mogu reći.

Na jednak način postavljanje zvijezde, kao što je to uobičajeno kad je riječ o drugim događanjima u sklopu EPK-a te ostalim zbivanjima u Rijeci, nije prethodno najavljeno ni medijima ni javnosti. Zvijezda je tako jednostavno 20. rujna “osvanula” na vrhu Riječkog nebodera – na dan kad je Rijeka u Drugom svjetskom ratu vraćena u okrilje Hrvatske. Kako je objašnjeno, pod tom se zvijezdom vodila i bitka za Rijeku u kojoj je poginulo 2.800 partizana pa ona na sebi, danas kao umjetnička instalacija, ima 2.800 crvenih stakalaca koja podsjećaju na te žrtve.

Postavljanje zvijezde izazvalo je kontroverzne reakcije, demonstracije pa čak i performans u kojemu je spaljena kartonska crvena zvijezda.

“S obzirom da naša redakcija nije mogla dobiti službenu informaciju kad će zvijezda biti skinuta, dobili smo neslužbenu dojavu i tim tragom naš fotoreporter Marko Gracin – vođen novinarskim nervom – uputio se na vrh Riječkog nebodera”, piše Novi list.

Kako je kazao, već je bilo u tijeku skidanje posljednjih dijelova zvijezde. Međutim, ondje prisutna ekipa i umjetnik Nemanja Cvijanović napali su fotoreportera riječima da nema pravo ondje biti i snimati te zatražili od njega da izbriše fotografije koje je uspio snimiti.

Tako je zvijezda razdora u gradu na Rječini nepotrebno izazvala još jedan incident.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ‘Ovo je opasno!’ Stručnjak raskrinkao Milanovića, evo što se njim zparavo događa…
>>> PERO KOVAČEVIĆ: “JESTE LI ZNALI DA JE PUHOVSKI U HAAGU PROGLAŠEN NEVJERODOSTOJNIM SVJEDOKOM TUŽITELJSTVA?”
>>> OREŠKOVIĆ I SELAK – RASPUDIĆ NA N1: “GONG je snažno ideološki obojen i nije neutralan kako bi trebao biti”
>>> Ovo je 200 najčešćih prezimena u Hrvatskoj, provjerite je li i vaše među njima!
Komentari

Najnovije