Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

“Skidam kapu ljudima u zdravstvu, ubijaju se poslom. Vlada, Stožer nisu spremni”

Podijeli

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u Točki na tjedan da još nije kasno da se širenje covida-19 u Hrvatskoj ne pretvori u katastrofu, ali da se mora djelovati hitno, i kroz Sabor. Rekao je i to da treba produljiti moratorij na ovrhe, te da doslovno moli da vladajući sad ne provode svoju poreznu reformu, piše N1.

Predsjednik SDP-a je rekao da “naravno da se boji” zbog širenja koronavirusa, ali ne zbog sebe, nego zbog sebi bliskih osoba koje spadaju u rizične skupine:

“Moj tata spada u to.”

Trenutačne brojeve oboljelih rekao je da treba uzeti s rezervom:

“Ne govorim da su manje ili veće. Ovo je samo među testiranima broj oboljelih, a prema svemu sudeći stvarne brojke su i veće.”

“Predlagali smo zajednički sastanak predsjednika Vlade s predstavnicima parlamentarnih stranaka, jer smo uvjereni da način na koji se vodi kriza od 3. mjeseca do sada više ne funkcionira. Smatramo da odluke koje se donose, vezano uz odgovor na covid, ne samo zdravstveni nego i ekonomski. One trebaju ići kroz Sabor i Vladu. Umjesto preporuka kojih se mnogi neće držati, trebamo uvesti vrlo konkretne mjere koje će pomoći u suzbijanju covida”, kazao je.

Rekao je da je cijelo vrijeme pandemije nužno držati krivulju rasta tako da se što više smanji pritisak na zdravstveni sustav.
“Neki dan sam pročitao da imamo vremena do 30. 10., taj dan je sve bliže”, rekao je.

“Ako govorimo o odgovoru liječnika, ja tim ljudima skidam kapu. Ubijaju se od posla, rade što je sve u njihovoj mogućnosti da pruže zaštitu pacijentima. Ali, odgovor njih je jedno, a odgovor sustava je drugo”, dodao je.

“Stožer i Vlada to nisu shvatili ozbiljno, nisu se pripremili. OK, nisu se pripremili, idemo sad učiniti sve što možemo da se, ono što je loše, ne pretvori u katastrofu.”

Stanje zdravstvenog sustava povezao je s financiranjem, tako i duga zdravstva prema veledrogerijama:

“Kanada koja ima liberalnu vladu, predlaže veći porez na bogate kako bi se pojačo odgovor na krizu. U Hrvatskoj se planiraju manji porezi.”

Rekao je da “ne valja” niti sustav epidemijskih mjera koji se odnosi na preporuke:

“Ne možete uvesti kaznu, ako je nešto preporuka. Ako je nešto preporuka, nije obveza… Ako se uvode kazne, za to su potrebni zakoni, treba ih Vlada predložiti, Sabor potvrditi.”

Grbin apelira na Vladu da predloži konkretne zakone koji će predvidjeti jasnu reakciju, te provedbene mjere, da to onda Sabor potvrdi, da se ide dalje s propitivanjem tih mjera, te da se o svemu redovno obavještava javnost. Rekao je da bi trebalo i “na vrijeme najavljivati kad će se mjere početi primjenjivati”:

“Danas u 12 sati mi ćemo doznati što će se u Hrvatskoj primjenjivati od ponoći. Pa, dajte barem dva, tri dana…”

Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

Komentari

Najnovije