pixabay

Skandalozno! Pogledajte koliko su banke zaradile na nama, a da nismo ni znali: ‘To je skoro kao pljačka!’

Podijeli

Što će biti s vašim minusom, dopuštenim i prešutnim. Svi koji imaju prešutni minus dobit će mogućnost za manje kamate.

Onima koji nisu u mogućnosti vraćati minus, banke su dužne osigurati da sve vrate u dvanaest mjeseci. Naime, HNB prešutne minuse želi staviti pod kontrolu, a dosadašnje ponašanje banaka smatra nezakonitim, piše Dnevnik.hr

‘Skoro kao pljačka’

“To je skoro kao pljačka, trideset posto su uzimali, a prešutno je. Treba regulirati to i banke trebaju povesti računa o tome jer ovo je gadno”, kazao je za Dnevnik.hr Branko. Središnja banka prije zabrane bankama daje nekoliko mjeseci da jednostavno ukinu prešutne kredite.

“To znači da bi se nove odredbe kojima bi se detaljnije definirala prešutna prekoračenja primjenjivale samo na nove ugovore o tekućem računu ako bi banke po tim računima odobravale prešutna, a ne dopuštena prekoračenja”, stoji u priopćenju HNB-a.

‘Fleksibilan proizvod’

No iz Hrvatske udruge banaka druga priča.

“Prešutno prekoračenje je fleksibilan proizvod namijenjen onima koji dodatne izvore sredstava trebaju u vrlo kratkom vremenskom roku i uz minimalne procedure, zbog čega je skuplji u odnosu na druge vrste kredita. Banke podržavaju sve inicijative koje omogućavaju sustav zaštite potrošača i dodatno sprječavanje prekomjernog zaduživanja te će nastaviti postupati u skladu sa zakonskim propisima”, napisali su.

‘Banke opet love u mutnom’

Goran Aleksić dobio je borbu protiv banaka u slučaju Švicarac. Sada ih opet krivi da love u mutnom. “Potrošač mora biti u potpunosti informiran o svakom proizvodu. Banke im sve moraju reći”, rekao je Aleksić.

Predviđa da će u mjesecima koji dolaze banke samo gasiti svoju ponudu prešutnih minusa. Sumnja i u to da će građani pokušati s tužbama. Banke su u toj sivoj zoni u nekoliko godina od građana dodatno zaradile nekoliko stotina milijuna kuna. Bivši ministar Slavko Linić misli kako bi osobni stečaj bio rješenje, ali da i banke snose odgovornost.

“Ako je banka vjerovala nekome onda nije u redu da ta osoba plati za svoju neodgovornosti i da plati zato što možda nije svjesna financijskog opterećenja”, objašnjava.

‘Građani su naučili kupovati na kredit’

Pravi problem Hrvata je što žive na kredit desetljećima. Minusi, gotovinski nenamjenski krediti, samo da se troši. Ali to netko mora i vraćati.

“Ja mislim da ne može doći do otrežnjenja, građani su naučili kupovati na kredit”, zaključio je ekonomski stručnjak Damir Novotny.

Komentari

Najnovije