Četvrtak, 4 lipnja, 2020

SKANDAL U TOPLICAMA: “Tamo je bilo 190 pacijenata, družilo se i jelo i pilo, a ravnateljica je rekla da su maske beskorisne”

Dan nakon što je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naložio Upravnom vijeću Daruvarskih toplica da hitno smijene ravnateljicu Miru Zakoru na vidjelo izlazi kako je otvoreni interni kafić unutar toplica, zbog kojega je Zakora smijenjena, samo vrh ledenog brijega.

Naime, osim što se u tom kafiću, usred pandemije koronavirusa, jelo, pilo i družilo kao da su toplice najsigurnije mjesto na svijetu, Jutarnjem su se listu javili radnici te ustanove koji otkrivaju kako su sve do ponedjeljka prijepodne pacijente primali i obrađivali bez zaštitnih maski i rukavica.

“Svih ovih dana mi radnici Daruvarskih toplica, kojih je ovdje zaposleno oko 250, radili smo bez ikakve zaštitne opreme. Iako smo nekoliko puta upozorili ravnateljicu da smo izloženi opasnosti, ona je govorila da nam maske i rukavice ne trebaju jer nas ionako ne štite od bolesti. Svoju zabrinutost zbog toga što nemamo zaštitnu opremu izrazio sam joj i pismeno, no dobio sam odgovor da se postupa prema uputama Stožera”, ispričao je za Jutarnji list radnik i sindikalni povjerenik u toplicama Ivor Kovačko.

Mail upozorenja

Štoviše, Kovačko je Jutarnjem listu proslijedio i mail iz kojeg se jasno vidi kako ravnateljicu Zakoru 17. ožujka upozorava da radnicima ustanove osigura zaštitnu opremu, a posebno to moli zbog činjenice da maske i rukavice nisu dobili čak ni zdravstveni djelatnici, koji su tamo normalno primali pacijente.

Zakora, pak, u potpunosti ignorira njegov zahtjev te uzvraća kako je poduzela sve važno za zaštitu i sigurnost djelatnika, iako će prve maske i rukavice, kao i obvezu da ih moraju nositi, od ravnateljice Zakore radnici dobiti tek u ponedjeljak ujutro, nakon što je postalo izvjesno da će biti smijenjena.

Ono što je posebno šokantno, priča Kovačko, jest činjenica da su toplice, usprkos pandemiji, sasvim normalno i bez ograničenja primale pacijente na rehabilitaciju, i to dobrim dijelom pacijente koji uopće nisu bili hitni, nego su trebali terapije.

“Još za vikend mi smo ovdje imali oko 190 pacijenata i 150 djelatnika po smjeni, što znači da su toplice bile pune. Nakon posla je 250 djelatnika odlazilo svojim kućama, išli su u trgovine, obavljali poslove, družili se s ljudima, a sve je to bilo rizično da se zaraze naši pacijenti”, iskren je Kovačko.

No, situacija je kulminirala tek nakon što su mediji objavili fotografije na kojima se vidi kako se pacijenti u toplicama druže i grupiraju bez ikakve zaštite.

Šivanje maski

Kovačko tvrdi kako su ravnateljicu nekoliko puta upozorili da je stigla zabrana rada ugostiteljskih objekata, ali ona je tvrdila kako se to ne odnosi na njihov slučaj jer se ovdje kafić nalazi unutar zdravstvene ustanove.

Jučer je stoga, nakon naloga župana Damira Bajsa, Zakora smijenjena te je na mjesto v.d. ravnateljice imenovana njezina pomoćnica Stojanka Lukačin.

Župana Bajsa pitali su kako je moguće da nitko u Županiji nije znao da kafić unutar toplica radi te da radnici ne nose maske ni rukavice, a on je odgovorio kako je Županijski stožer imao informaciju da su kafići i ostali ugostiteljski objekti na području županije zatvoreni.

Zaštitna oprema bila je osigurana

Smijenjena ravnateljica Daruvarskih toplica Mira Zakora jučer je Jutarnjem listu rekla da je zaštitna oprema bila osigurana za bolnički dio ustanove te kako je u sklopu praonice Toplica pokrenuta proizvodnja zaštitnih maski.

Na naše pitanje zašto je djelatnici optužuju da su korisnike većinom primali bez zaštitne opreme jer im ista, tvrde, nije osigurana, Zakora kaže da u sklopu ustanove nije bio zabilježen niti jedan slučaj zaraze.

“Osim toga, i samo medicinsko osoblje bilo je ustvrdilo da te maske nemaju veliku efikasnost”, rekla je Zakora.

Napomenula je, osim toga, da su fotografije zbog kojih je smijenjena “bile lažne” te da će o svemu tome obavijestiti javnost.

Komentari

Komentari