Četvrtak, 4 lipnja, 2020

SKANDAL U DUBROVNIKU! Orban se odbio rukovati s Plenkovićem

Najmanje četrnaest premijera zemalja istočne i srednje Europe sudjeluje na summitu inicijative 16+1 koja se u četvrtak i petak održava u Dubrovniku.

Viktor Orban, mađarski premijer, među prvima je jutros došao na otvorenje poslovnog foruma i summita Kina+16 u hotel Rixos Libertas, ali se nije pojavio na rukovanju s premijerom Plenkovićem koji je oko 9 sati dočekivao visoke goste iz srednje i istočne Europe i Kine. Službenog objašnjenja nije bilo, a navodno je imao bilateralne sastanke, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, u inicijativi 16+1 sudjeluje 11 zemalja Europske unije i pet zemalja kandidata i potencijalnih kandidata: Hrvatska, Albanija, BiH, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Postoji i šest promatrača: Austrija, Bjelorusija, Grčka, Švicarska, Europska banka za obnovu i razvoj i Europska služba za vanjske poslove.


Ministar Horvat: Ovaj summit je povijesno bitan za Hrvatsku

Deveti poslovni forum zemalja inicijative 16+1 otvoren je u petak s rekordnim brojem sudionika i porukama hrvatskog i kineskog premijera da je Hrvatska tijekom povijesti bila poznata po trgovini.

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima svoju političku i poslovnu dimenziju.

Poslovni forum u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas, u prisutnosti Andreja Plenkovića i Lija Keqianga te još 14 premijera, brojnih ministara, veleposlanika i velikih ekonomskih delegacija, započeo je videom o hrvatskoj inovacijskoj tradiciji, ali i o današnjim tvrtkama i inovatorima poput Mate Rimca, Genos Laboratorija, Photomatha, Q Softwarea, 3LHD-a, Prostorie i Ivana Mrvoša.

Video je zaključio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić rečenicom: “A znamo igrati i nogomet”.

Premijer Andrej Plenković na otvaranju je izrazio zadovoljstvo što se forum zbiva u Dubrovniku, gradu pod zaštitom UNESCO-a koji je od 14. do 19. stoljeća bio vodeći u svjetskoj trgovini, “jačao veze zapada i istoka” i imao treću najveću flotu na svijetu.

Dodao je kako je blizu i Korčula, rodno mjesto Marka Pola koji je značajan dio života prove u Kini.

kineski premijer Li istaknuo je kako je Dubrovnik povijesni grad poznat po vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini, te dodao da je i Hrvatska tijekom povijesti bila simbol trgovine.

“Hrvatska je mala država po broju stanovnika i veličini, ali velika po ljudskom potencijalu i apetitu za inovacijama”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je Hrvatska domovina nekih svjetski poznatih izuma, te da je među 25. najboljih turističkih destinacija na svijetu s 20 milijuna gostiju prošle godine. Potencijal za dodatni rast leži i u kineskim turistima kojih je prošle godine bilo 250 tisuća.

Sredozemni prolaz u srednju Europu

Poručio je kako je cilj Hrvatske i modernizirati dvije najveće luke u koje planira uložiti tri milijarde eura.

“Moja država je odlično smješten sredozemni prolaz u srednju Europu”, naglasio je Plenković okupljenima.

Plenković i Li potom su zajedno službeno pokrenuli internetsku stranicu Koordinacijskog mehanizma 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je cilj promoviranje poslovnih kontakata između 17 država.

Poduzeća te veličine “pokazala su da su vrlo aktivna i plodna, a Kina im želi olakšati birokraciju”, rekao je Li.

Pošto je u Dubrovnik stiglo više od tisuću poduzetnika kineski ministar trgovine Zhong Shan proglasio ga je “rekordnim”.

“Cilj ovog skupa je suradnja. Nadam se da nećete samo diskutirati i raspravljati nego se i međusobno konzultirati i surađivati”, rekao je premijer Li.

Naglasio je kako vjeruje u slobodnu trgovinu, u vrijeme dok EU traži recipročan pristup svojih tvrtki kineskom tržištu koje Bruxelles danas smatra prezatvorenim.

“Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba”, rekao je Li i dodao kako Peking želi i suradnju na području obrazovanja i jačanje uvoza, pogotovo poljoprivrednih proizvoda.

“Projekti poput Pelješkog mosta mogu biti inspiracija za buduću suradnju”, zaključio je kineski premijer.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) PODNOSE USTAVNU TUŽBU: Godinu dana nakon ratifikacije Istanbulske konvencije nasilje se povećalo
>>> Brnabić: Spremna sam napraviti prvi korak i pozvati Plenkovića u Beograd
>>> PRIJETNJE I UCJENE: Dramatičan govor Ognjena Krausa u Jasenovcu: “Do kada ćemo ovako, Plenkoviću?”
>>> (VIDEO) CIJELI SVIJET PRIČA O POTEZU CRISTIANA RONALDA! Pogledajte što je napravio ovom dječaku
Komentari

Komentari