epa07759829 A photo released by the official North Korean Central News Agency (KCNA) shows the demonstration fire of a new-type of tactical guided missile from an undisclosed location in North Korea, 06 August 2019 (issued 07 August 2019). EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Sjeverna Koreja ispalila još dva projektila u more

Podijeli

Sjeverna Koreja u subotu je ispalila dva neidentificirana projektila u more kraj svoje istočne obale, priopćila je vojska Južne Koreje.

Najnovije lansiranje uslijedilo je ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da je primio “vrlo lijepo pismo” od sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Sjeverna Koreja ispalila je niz projektila i raketa otkako su se Kim i Trump na sastanku 30. lipnja dogovorili da će oživjeti zastale pregovore o denuklearizaciji.

Jedan američki dužnosnik rekao je da je ispaljen najmanje jedan projektil i da se čini sličnim prethodnim raketama kratkog dometa koje je ispalio Pyongyang, javlja Reuters.

Sjeverna Koreja je posljednjih tjedana četiri puta lansirala projektile kratkog dometa, a Trump je ocijenio da se radi o uobičajenim lansiranjima te da nije riječ o raketama dugog dometa.

Kim je u pismu Trumpu nedavna lansiranja projektila predstavio kao odmazdu za zajedničke vojne vježbe koje su izvodile Sjedinjene Države i Južna Koreja.

“Bio je nezadovoljan vojnim vježbama”, izvijestio je američki predsjednik u petak i objasnio da je u četvrtak primio poruku “stvarno jako lijepu od počeka do kraja”.

“Znate da ih ni ja nikada nisam volio”, rekao je o vježbama i ponovo inzistirao na razumijevanju s prvim čovjekom Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Države i Južna Koreja odlučili su se za računalno simulirane vježbe kao alternativu prethodnim velikim vježbama koje su zaustavljene kako bi ubrzale razgovore o denuklearizaciji.

No, Sjeverna Koreja takve vježbe tretira kao probu za rat čiji je cilj rušenje vodstva.

Projektil je ispaljen u zoru u subotu s područja oko sjeveroistočnog grada Hamhung, rekao je u priopćenju načelnik stožera Južne Koreje.

(Hina) fah

Komentari

Najnovije