Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Sindikati: Nema sastanka s ministrom rada dok Sabor ne raspiše referendum

Tri sindikalne središnjice su objavile da se neće odazvati razgovoru s ministrom rada i socijalnog sustava Josipom Aladrovićem dok se ne donese odluka o referendumu “67 je previše”.

Tri sindikalne središnjice, Savez samostalnih sindikata hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, neće se odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića koji je sindikalne središnjice pozvao na sastanak koji se trebao održati 22. kolovoza. Objavile su to u svom priopćenju medijima, koje donosimo u cijelosti.

“Sindikalne središnjice – SSSH, NHS i MHS neće se odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića na sastanak planiranog za 22. kolovoza radi “daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva”.

Preduvjet sastanku je rješenje ključnog spora u kojemu se već mjesecima nalazimo. Sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma temeljem inicijative 67 je previše, upitna je opredijeljenost Vlade RH za stvarni socijalni dijalog kroz koji bi, u suradnji s oba socijalna partnera, utvrđivala i provodila politike i mjere za održivi razvoj Hrvatske, prenosi N1

Naime, socijalni dijalog posljednjih godina svodi se na formu bez sadržaja, a stanje je dodatno zaoštreno 2018. godine oblikovanjem mirovinske reforme bez sindikata. Zbog toga se i pristupilo prikupljanju potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu. Bio je to razlog nepotpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a, a Vladina protureformska kampanja za posljedicu je imala naš zahtjev za ostavkom, a potom i razrješenjem dužnosti, sada već bivšeg, ministra rada, te raskidanje starog Sporazuma o osnivanju GSV-a.

Iz ovoga je vidljivo kako se formalno istupanje reprezentativnih sindikalnih središnjica iz, ionako nefunkcionirajućeg socijalnog dijaloga, nije dogodilo preko noći, pa se preko noći ne može ni obnoviti.”

Komentari

Komentari