Utorak, 14 srpnja, 2020

SIGURNOSNI RIZIK U BIH: Nitko ne zna pouzdano koliko je ilegalnih migranata još u zemlji

U Bosni i Hercegovini trenutačno bi moglo boraviti između četiri i  pet tisuća ilegalnih migranata, no koliko ih je točno to nitko sa sigurnošću nije u stanju kazati, jer je precizno poznat tek broj onih koji borave u službeno registriranim centrima za smještaj na području Sarajevske i Unsko-sanske županije, informacija je što ju je u srijedu dobila Hina konzultirajući različite izvore u BiH.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i vlasti Unsko-sanske županije u utorak su objavili proturječne podatke o tome koliko je ilegalnih migranata još uvijek u BiH, s obzirom da ih je od početka godine u zemlju ušlo nešto više od 11 tisuća, a svi su to učinili s nakanom da nastave put ka Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je u utorak na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako u BiH boravi dvije tisuće ilegalnih migranata, dok u vladi Unsko-sanske županije operiraju brojkom od najmanje četiri tisuće migranata samo u tom dijelu zemlje.

Iz regionalnog ureda Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), čije je sjedište u Sarajevu, naveli su kako je fluktuacija ilegalnih migranata takve naravi da zapravo nitko ne može precizno utvrditi koliko ih boravi na teritoriju BiH.

“Fluktuacija je ogromna i stanje se mijenja u par sati”, kazao je izvor koji je tražio ostati anoniman.

Jedinim pouzdanim pokazateljima u UNHCR-u drže one o broju od oko 1.900 migranata registriranih u službenim prihvatnim centrima.

Prema tim pokazateljima u Sarajevu trenutačno boravi  470 migranata, u Salakovcu kod Mostara njih 160, a u prihvatnim centrima u Unsko-sanskoj župniji 1250 ilegalnih migranata.

No, zna se i kako posebice na području Bihaća ima migranata koji borave u privatnom smještaju pa i hotelima, oni svakodnevno dolaze i odlaze u nastojanju da prijeđu granicu s Hrvatskom pa je evidenciju o takvim osobama praktično nemoguće uspostaviti.

Policija Unsko-sanske županije operira podatkom kako je u taj dio BiH doista stiglo oko pet tisuća ilegalnih migranata, no riječ je o brojci koja se odnosi na priliv od početka godine, naveli su iz UNHCR-a.

Pouzdan je jedino podatak da je od početka godine zaključno s 19. kolovozom granična policija registrirala ulazak 11.211 migranata u BiH, a njih 801 podnio je zahtjev za azil no niti jedan nije odobren. Hina

Komentari

Komentari