FaH

SIGURNOSNI PROPUST: Nekontrolirano stižu paketi iz Italije, možete li se zaraziti ako ih dirate?

Podijeli

KORONAVIRUS je još uvijek u mnogočemu nepoznanica i još nisu do kraja razjašnjeni ni svi mehanizmi širenja niti koliko dugo virus preživljava izvan živoga nositelja. Nakon izbijanja epidemije i uspostavljanja karantene u žarištu, kineske vlasti prekinule su poštanski promet, a posljednjih dana provode intenzivnu dezinfekciju doslovno svega.

Paketi iz Italije kratko putuju do Hrvatske

I dok je u prvim tjednima širenja zaraze zavladao strah od prenošenja virusa paketima iz Kine koji je po onome što se zna vrlo vjerojatno bio neopravdan jer pošiljke do Hrvatske putuju dulje nego što virus može preživjeti, pred nama je puno ozbiljnija mogućnost zaraze pošiljkama iz bliske nam Italije.

Pretpostavlja se, iako ćemo do pravih znanstvenih podataka još dugo čekati, da virus na glatkim površinama može preživjeti i do devet dana, što je više nego dovoljno da se zaraza prenese paketom. Talijanska pošta zbog toga je prekinula dostavu pošiljki iz kriznih područja, prenosi index.hr

Italija obustavila poštanski promet iz zahvaćenih regija, ali…

“U stalnom smo kontaktu s kolegama. Pošte u pravilu, u slučajevima rizika, vrlo brzo reagiraju te se po potrebi obustavlja otprema i doprema. U ovom slučaju time upravlja talijanska pošta i vrlo brzo smo od njih dobili obavijest iz kojih se regija obustavlja poštanski promet”, poručili su iz odnosa s javnošću Hrvatske pošte koja je oformila i posebni tim za praćenje svega vezanog uz koronavirus da bi mogli na vrijeme reagirati.

DHL i dalje dostavlja

Međutim, na liberaliziranom tržištu poštanskih usluga i dostave, nacionalne pošte nisu jedine koje prevoze pakete iz jedne zemlje u drugu.

“Normalno dostavljamo iz Italije i u Italiju”, rekli su nam u službi za korisnike DHL-a, jednog od najvećih svjetskih prijevoznika robe. DHL koristi aerodrom u Bergamu kao svoj logistički centar i teoretski je moguće da se i pošiljke koje nisu poslane iz Italije tamo kontaminiraju. No to još uvijek ne znači da treba paničariti oko svakog paketa ili kuverte koji vam stigne DHL-om.

Perite ruke, ne šnjofajte pakete

Prvo, virus na poroznom kartonu preživljava daleko kraće nego na primjerice metalu ili plastici pa je prijenos takvim pošiljkama manje vjerojatan. Uz to, uobičajene mjere opreza sasvim su dovoljne da se ne zarazite.

“Svi znamo kako se s pošiljkama barata i moguće je da su kontaminirane, ali to nije strašno. Perite ruke i nemojte šnjofati pakete”, slikovito je rekla virologinja Vanda Juranić Lisnić. Pranje ruku sasvim je dovoljna zaštita ako baš nemate običaj njuškati ili lizati omote pošiljke koji vam stignu. Kada primite paket i otvorite ga ambalažu bacite u smeće, operite ruke, pazite da ne dirate usta, nos i oči, dezinficirajte sadržaj ako možete i još jednom operite ruke.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> STIGLA PRESUDA ZA RATNI ZLOČIN NAD HRVATIMA: Evo imena monstruma koji su mućki ubili 75 civila!
>>> Kako se obraniti od virusa? Naš znanstvenik savjetuje: Pripazite na ove dvije stvari
>>> Šokirala ga cijena ručka u Saboru: To je bezobrazno jeftino, a imaju toliko privilegija
>>> Vođa Talibana ubio je hrvatskog vojnika, a sad piše za New York Times
>>> (VIDEO) SRBI ZAZIVAJU 90TE: Na masovnom skupu u Crnoj gori viču ”od Dubrovnika, Knina…kliče Srpstvo”
Komentari

Najnovije