FaH

Seizmolog: Moguć je potres od 5 po Richteru, otkrio što nam sada slijedi

Podijeli

Nakon potresa koji je jučer oko 11 sati uznemirio stanovnike, seizmolog Tomislav Fiket rekao je da se očekuje nastavak serije potresa. ‘Nadamo se da neće biti takvih jačih, ali da bi moglo biti magnitude pet, to bi se isto moglo dogoditi’, rekao je Fiket

Nakon što je jučer potres magnitude 4,1 po Richteru oko 11 sati uznemirio stanovnike, na području Sisačko-moslavačke županije poslijepodne je bilo desetak novih potresa. Seizmolog Tomislav Fiket za Dnevnik Nove TV rekao je da se očekuje nastavak serije potresa od kojih neki mogu biti jači od jučerašnjeg. “Nadamo se da neće biti takvih jačih, ali da bi moglo biti magnitude pet, to bi se isto moglo dogoditi”, rekao je seizmolog Fiket.

Fiket je rekao da su pretpostavili kako bi cijela serija potresa mogla potrajati godinu dana i da preostaje još vremena dok se sve ne smiri, a na području Banije postavljeni su instrumenti za praćenje informacija o potresima. “Ti instrumenti će biti iznimno korisni jer će prikupiti puno više informacija nego što bi mi inače mogli s postojećom seizmološkom mrežom postaja”, pojasnio je Fiket te dodao da će zahvaljujući podacima seizmolozi nakon mnoštva analiza imati širu sliku o svim događanjima.

‘Svi možemo očekivati da bismo u jednom trenutku života mogli doživjeti potres’

Komentirajući rupe koje se stvaraju diljem potresom pogođenog područja, napomenuo je kako se može očekivati da će se te rupe širiti, no ne samo zbog trešnje tla već i zbog oborina i ostalih aktivnosti koje će se tamo događati.

Seizmolog se osvrnuo i na Zagreb, gdje se jučer također osjetio potres, rekavši da se Zagreb nalazi na trusnom području kao i većina Republike Hrvatske, uz pokoju iznimku kao što su primjerice unutrašnjost Istre i dio Slavonije. “Nažalost, svi mi možemo očekivati da bi mogli doživjeti potres u nekom trenutku u svom životu”, zaključio je seizmolog Tomislav Fiket.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Mladi tata (28) mrtav, stradao i njegov brat: Veselje se u sekundi pretvorilo u horor…
>>> NEĆETE VJEROVATI: Procurio dokument, znanstvenici šokirani kineskim eksperimentiranjem na šišmišima!?
>>> OPREZ: Dala kćer u autoškolu, uslijedio šok – Ovo bi se lako moglo dogoditi i vama!
>>> Sagradio lažni granični prijelaz sred ničega pa “migrantima” naplaćivao po 10.000 eura za “prelazak u EU”
>>> Stiže lova na račune: Neki će dobiti i do 20.000 kn, provjerite jeste li među njima
Komentari

Najnovije