Utorak, 7 srpnja, 2020

SDP IZJEDNAČIO DOMOVINSKI RAT I PARTIZANE: Spomenik palom pomorcu spaja partizane i Domovinski rat

Izaslanstvo splitskog SDP u srijedu je, u povodu Dana pobjede nad fašizmom, 9. svibnja, položilo vijenac na Spomenik palom pomorcu za koji je predsjednik SDP-a Split Goran Kotur rekao da povezuje antifašističku borbu i Domovinski rat jer je oštećen za vrijeme napada bivše Jugoslavenske ratne mornarice na Split 15. studenog 1991.

Spomenik palom pomorcu na Katalinića brigu obnovila je tvrtka “Plovput” 2013. godine.

Spomenik je otkriven prije šezdeset godina i, kao svjetionik, poznat je svim Splićanima, ali velikom dijelu javnosti nije poznato da se radi o antifašističkom spomeniku, koji je ujedno i spomenik svim našim pomorcima koji su na Jadranu pali za slobodu, priopćili su iz splitskog SDP-a.

Ondje je svjetionik te reljef i grobnica s posmrtnim ostacima nepoznatog pomorca – pripadnika partizanske mornarice, koji je poginuo u borbi za oslobođenje od fašizma.

“Hrvatska je u Drugom svjetskom ratu dala ogroman doprinos pobjedi antifašističke koalicije, a Split je po doprinosu bio vodeći u Hrvatskoj.

Na Dan pobjede nad fašizmom nužno je ukazati na to da nebriga za okoliš Spomenika palom pomorcu na simboličan način odražava i odnos Splita i Hrvatske prema antifašizmu.

Stoga tražimo da Grad Split na primjeren način uredi i održava okoliš Spomenika palom pomorcu, koji je bitan dio kulturne i antifašističke baštine Splita i Hrvatske”, poručili su iz splitskog SDP-a. Hina

Komentari

Komentari