Srijeda, 8 srpnja, 2020

SDP ima lukav plan za pobjedu na izborima, i zove se “kobasica”…

U SDP-ovoj središnjici intenzivno se razmatraju dva strateška plana za izlazak na parlamentarne izbore – hoće li stranka pod svojim vodstvom formirati široku antihadezeovsku koaliciju ili će potaknuti malene lijevo-liberalne stranke da formiraju svoj zasebni blok, piše izdeanje EPH holdinga Globus, a prenosi Jutarnji list. Plan je, riječnikom Baldricka iz Crne guje, tako lukav da biste mu mogli staviti rep i zvati ga “lisicom”. No ne zove se “lisica”, nego “kobasica”.

Za pobjedu na izborima trebaju nam svi. Samo ‘kobasica’, najšira moguća koalicija, povećat će nam šanse. SDP-ova vrata širom su otvorena Daliji Orešković, Anki Mrak-Taritaš, našim bivšim članovima poput Bojana Glavaševića ili Miranda Mrsića, ali ne i onima koji su postali Bandićevi žetončići”, kaže za Globus visoki dužnosnik SDP-a.

Prije samo godinu dana situacija na građanskom centru i u lijevo-liberalnom dvorištu bila je dramatično drugačija: SDP je bio u rasulu s rejtingom ispod 20 posto (HDZ je tada bio na gotovo 30); bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković bila je nova lijevo-liberalna zvijezda u usponu oko koje su se motali mnogi koji su se prije motali oko SDP-a; bivši SDP-ovi partneri poput HSS-a, HSU-a, IDS-a i GLAS-a napustili su brod “kapetana” Davora Bernardića i pobjegli na čamac nazvan Amsterdamska koalicija.

Danas stvari izgledaju potpuno drugačije; Berdardićev SDP se nekim čudom, poput Lazara, digao iz mrtvih, s rejtingom od 23 do 25 posto samo je par poena slabiji od HDZ-a Andreja Plenkovića, za što je doduše najmanje zaslužan Bernardić a najviše oštar zaokret ulijevo Andreja Plenkovića, pri čemu je puno toga ispalo iz HDZ-ovog vlaka.  Dalija Orešković je novi Bernardić od koje bježe ili su već svi pobjegli; HSS i GLAS bi se rado vratili u krilo SDP-a jer je tamo ipak puno toplije nego na razvalinama Amsterdamske koalicije; SDP-u se se vratili i “penzići” – HSU, SU…

Osim što je SDP-ova gravitacija danas puno jača nego prije godinu dana, mnoge lijeve, umirovljeničke, regionalne i stranke građanskog centra ponovno je SDP-u približila – ne još i ujedinila – predsjednička kandidatura bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića. Njega podržavaju i GLAS, i HSS, i HSU, i SU, i IDS i Radimir Čačić, a tu su još i Demokrati Miranda Mrsića, Laburisti i još nekoliko manjih stranaka.

Sve to ponovno je aktualiziralo pitanje je li se ljevici otvorila šansa da zaprijeti HDZ-u na parlamentarnim izborima iduće godine. Više nije pitanje hoće li SDP okupiti oko sebe koaliciju ljevice, nego tko će sve biti u toj kombinaciji i hoće li oporbene opcije od centra nalijevo izaći na izbore u jednoj velikoj ili dvije manje koalicije – prvoj predvođenoj SDP-om, a drugoj sastavljenoj od manjih stranaka donekle sličnog profila poput GLAS-a, Starta, Pametnog…

Posljednjih dana o njihovim pripremama za parlamentarne izbore novinari Globusa razgovarali su s velikim brojem utjecajnih članova i lidera lijevih stranaka i doznali da je jedna koalicija, ona predvođena SDP-om, manje-više gotova stvar, dok je pitanje stvaranja drugog bloka (više liberalnog, manje lijevog) još otvoreno.

SDP zasad ima gotovo pa dogovorenu koaliciju s HSS-om i HSU-om, a vrata su otvorena još nekim strankama. S druge strane, zasad je potpuno neizvjesno u kakvoj će konfiguraciji na parlamentarne izbore izaći političke opcije poput Starta. Nije još sigurno ni hoće li SDP pod svoje skute primiti GLAS, Mrsićeve Demokrate i slične malene stranke lijevog centra.

Naime, u SDP-u konačna odluka o izbornoj strategiji i koalicijskim partnerima s kojima će pokušati srušiti HDZ s vlasti iduće godine još nije dokraja definirana.

Osim toga, u SDP-u postoje i različita razmišljanja treba li okupiti najširu moguću koaliciju ili ići u kompaktnijem formatu (SDP-HSS-HSU) kako bi druge potencijalne poslijeizborne saveznike motivirali da se udruže i u predizbornoj kampanji “ginu” za svaki glas birača kako bi u konačnici potpuno maksimalizirali potencijal biračkog bazena lijevih opcija.

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović u razgovoru za Globus napominje kako se “stateške stvari ne komuniciraju prije bitke”, ali je rekao da je on pobornik manje koalicije, u kojoj bi SDP išao samo s umirovljeničkim strankama i HSS-om. “Vrlo je izvjesno da će na izborima SDP i HDZ završiti u egalu. Jedan ili dva mandata razlike. I tu dolazimo do središnjeg pitanja – velike koalicije. Nje neće biti. Uostalom, polarizacija političke scene upravo ide kontra logike stvaranja velike koalicije”, kaže on. Uvjeren je da će to biti SDP, jer je HDZ pod Plenkovićem izgubio koalicijski potencijal – no Vidović, očito, ne računa s čak osam manjinaca u Saboru koje predvodi Pupovac i koji na vlasti drže HDZ.

Izvor iz vodstva SDP-a tvrdi za Globus kako ih ne zanima suradnja s malim i od njih puno ljevijim strankama poput Možemo! ili Nove ljevice jer su to za njega “stranke izvan realnog političkog prostora”, te da će umjesto toga SDP u pojedinim izbornim jedinicama koalirati s nekim manjim regionalnim strankama i/ili nezavisnim – ali jakim lokalnim igračima.

“Tu prvenstveno računamo na varaždinskog župana Radimira Čačića i njegove Reformiste te na odnedavno nezavisnog (istupio je iz HNS-a, op. a.) međimurskog župana Matiju Posavca. S Čačićem smo skoro pa dogovorili suradnju na izborima u trećoj izbornoj jedinici, a na našoj bismo listi voljeli vidjeti i Posavca – tvrdi. No Radimir Čačić u razgovoru za Globus rezolutno je odbio bilo kakvu mogućnost koalicije sa SDP-om u trećoj izbornoj jedinici.

– Iako je naša politička pozicija lijevocentristička, u našoj matičnoj, trećoj jedinici Reformisti će na parlamentarne izbore izaći samostalno. To je naša baza. Uživamo podršku između 15 i 20 posto birača, teški smo dva do tri mandata u našoj jedinici – tvrdi Čačić.

Šef HSS-a Krešo Beljak pak kaže kako je on zagovornih teze da se protiv HDZ-a izađe u što široj koaliciji centrističkih i lijevih stranaka kako ne bi propali glasovi manjih stranaka koje same ne bi prešle izborni prag od pet posto.

To bi bilo najoptimalnije rješenje jer bi povećalo naše šanse da u većini izbornih jedinica naša lista pobijedi HDZ-ovu. Neto efekt takve strategije bio bi desetak saborskih mandata više – tvrdi. A što se tiče moguće koalicije SDP-a, HSS-a i umirovljeničkih stranaka, kaže kako još ništa nije definirano jer razgovori još traju te kako se nada da će se postići dogovor o širokoj koaliciji kontra HDZ-a.

Šefica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš kaže da svim opozicijskim liberalnim i strankama lijevog centra mora biti cilj ujedinjavanje kako bi s vlasti srušili HDZ jer bi Hrvatsku, tvrdi, “uništile još četiri godine HDZ-ove vlasti”.

– Svi moramo zatomiti svoja ega, biti spremni na popuštanja i kompromise, a nemam ništa protiv da se dogovorimo da kontra HDZ-a izađemo u dva bloka. Jedan predvođen SDP-om: s HSS-om, HSU-om, Čačićem, Posavcem… I drugi s GLAS-om, IDS-om, START-om, Pametnim, Demokratima, Možemo!… U dvije mreže može se uloviti više riba – kaže.

Čelnica Starta Dalija Orešković tvrdi kako sa SDP-om neće koalirati.

“Suradnja sa SDP-om nije moguća zato što je on, uz HDZ, jedan od dva politička kartela koji upravljaju Hrvatskom zadnjih 30 godina. SDP nije nikakva progresivna opcija, on je, kao i HDZ, stranka statusa quo. Voljela bih kada bi Start dogovorio suradnju sa strankama Pametno i Možemo!, ali oni su, nažalost, po ekonomskim stajalištima udaljeniji nego što su to SDP i HDZ” – kaže Dalija Orešković.

Danijela Dolenec iz Možemo! kaže da oni nakon EU izbora djeluju unutar iste koalicije zelene ljevice, s Novom ljevicom i ORaH-om, da je do “redovitih izbora krajem 2020. još daleko” te da će “krajnju odluku o koaliciji donijeti naše članstvo”. Odbija bilo kakvu mogućnost koalicije sa SDP-om.

– Predizborna koalicija sa SDP-om ne dolazi u obzir. Nakon europskih izbora oko SDP-a postoji neki pozitivan spin, ali ljudi zaboravljaju da se, kada je bio na vlasti, SDP nije ponašao kao socijaldemokratska stranka. Mi smatramo da nema razloga očekivati da će se to promijeniti u budućnosti. Naš je stoga primarni cilj da za parlamentarne izbore 2020. građanima ponudimo povjerenja vrijednu zeleno-lijevu opciju – tvrdi ona.

Komentari

Komentari