Subota, 4 srpnja, 2020

Sastanak ministrice i sindikata bez rezultata: Pravobraniteljica nije niti došla

Sastanak ministrice Blaženke Divjak i predstavnika sindikata, na kojem se razgovaralo o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine, održan u srijedu ujutro u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, nije dao rezultata.

“Mi smo se odazvali na sastanak i odazivat ćemo se na svaki sastanak za koji mislimo da ima smisla za rješenje ovog problema”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec uoči sastanka.

“Vlada ne želi riješiti probleme. Nema pregovora, nema razgovora, nema nikakvih naznaka da bi štrajk mogao prestati. Na sastanak čak nije došla ni pravobraniteljica za djecu, toliko o njezinoj želji da s nama razgovara o problemu”, rekao je Mihalinec nakon sastanka.

Poručuje da je odgovornost za sustav na Ministarstvu, a da su oni danas poručili da su svjesni tog problema. Što se naknade nastave tiče, Mihalinec kaže da su “iznijeli kako vide taj problem, a oni nisu njegov uzrok”.

Nakon sastanka je s novinarima razgovarala i ministrica Blaženka Divjak.

Divjak je izvijestila novinare da je održala konzultativni sastanak sa predstavnicima svih triju sindikata, no da se nije pojavila pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, iako joj je upućen poziv.

– Nakon njezinog zabrinutog pisma nije željela sudjelovati. Na sastanku smo pričali o organizaciji ove školske godine i kako osigurati pravo djece na obrazovanje i donijeti odluke koje su na dobrobit djece, poručila je.

Objasnila je kako je ova situacija prioritet te kako je otkazala sve obveze kako bi mogla sudjelovati u rješavanju ove zadaće, pa čak i put u Berlin.

– Na sastanku smo se složili da su najugroženiji maturanti i osmaši. Predložila sam sindikatima da se nastava za maturante i osmaše održava, da se ne gubi vrijeme kako se ne bi morala pomicti matura, no sindikati na to nisu pristali, rekla je Divjak.

‘Ne smijemo se ukopavati u rovove’

Objasnila je kako su razgovarali o svim mogućim scenarijima kako bi se razrješila situacija pa i kako iskoristiti praznike.

– U tom smislu radim svoj posao i dio sam rješenja, a ne dio problema. Radim na tome kako razriješiti ovu situaciju i što treba raditi, jučer sam razgavarala s premijerom te danas sa sindikatima. Treba istaknuti kako prvenstveno trpe djeca, rekla je.

Istaknula je kako treba razgovarati, a ne se ukopavati u rovove jer to ne donosi rješenja.

– Istina nekad boli. Ja svoj dio odgovornosti preuzimam, u sklopu Vlade. Ne mogu predložiti sindikatima ono za što nemam pokriće. Moramo razmišljati o nekoj strategiji suradnje da radimo ono za što svi govorimo da se deklarativno zalažemo. Ja mislim da sam odgovorna i konzistentna. Postat ćemo zrelo društvo kada shvatimo nema alternative za strategiju suradnje, a ne da se smještamo u rov A i rov B. Od početka sam upozoravala na situaciju i  predlagala rješenja. Sindikati rade svoj posao, sigurna sam da svoj posao radim dobro, ono što smo napravili u dvije godine, na to možemo biti ponosni, reforma je pokrenuta u svim školama. Sada moramo pokazati jesmo li dovoljno zreli da ovo riješimo, rekla je.

Odgovarajući na upit da pojasni jučerašnji svoj istup na izvanrednoj konferenciji, minisrica Blaženka Divjak je zaključila obraćanje novinarima riječima: ‘Stojim iza svih svojih izjava i jučerašnjih i današnjih’.

 

Komentari

Komentari