Petak, 21 veljače, 2020

SASTANAK O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA BIH: Političko tapkanje u mraku

Tvrd je orah voćka čudnovata zube polomi, ne slomi ga!”, kaže jedna stara narodna crnogorska poslovica, koja se ovih dana sve češće čuje u političkim krugovima BiH, a razlog je što političari na stolu imaju možebitne promjene Izbornog zakona BiH. I jučerašnji sastanak ili bolje reći razgovor po ovom pitanju nije donio ništa novoga a suprotstavljeni stavovi su ostali isti i ne vidi se “izlazak iz začaranog kruga”.

Pitanje Izbornog zakona BiH i pitanja o izmjenama istoga kompliciraju i onako jako zakompliciranu političku scenu u BiH. Sastanak koji je održan tijekom jučerašnjega dana, a na kojem su se mogli čuti stavovi eksperata Venecijanske komisije, izaslanstava Europske Unije u BIH i Veleposlanstva SAD u BIH, bio je zatvoren za javnost. No, nakon sastanka akteri su se raspričali u novinarske mikrofone.

Dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto je naglasila kako svi vide svoj način implementiranja presude Ustavnog suda BiH. Prema njoj, HDZ BIH se zalaže za proporcionalnu zastupljenost i legitiman izbor kada su u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda.

Prema Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP BIH bitno je kako su akteri političke scene u BIH čuli od predstavnika Venecijanske komisije kako se ne može ići protiv entitetskog ustava i kako su odredbe entitetskog ustava sukladne međunarodnim standardima. Ovakvi sastanci održavaju se duže vrijeme. No, rješenje se ne nazire.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari