Zagreb, 14.06.2021.- Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević obišao je danas početak radova sanacije na Domovinskom mostu. Na fotografiji Tomislav Tomašević. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

SASTALI SE TOMAŠEVIĆ, VANĐELIĆ I HORVAT: Hoće li obnova konačno krenuti?

Podijeli

Danas se u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održao radni sastanak na temu obnove zgrada oštećenih potresom.

Na sastanku su bili ministar Darko Horvat sa suradnicima iz Ministarstva, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

Horvat je rekao da je sastanak bio jedna od njihovih redovnih koordinacija. “Prošli smo probleme koji nas sprječavaju da obnova ide bržom dinamikom. Dotaknuli smo se i problema privremene pohrane stvari. Imali smo raspravu oko softvera koji nam može ubrzati ovu dinamiku”, rekao je uvodno ministar Horvat, javlja N1.

Ostalo još 130 objekata koje treba pregledati

Tomašević je rekao da su imali super sastanak i najavio novi u ponedjeljak. “Identificirali smo sve što trebamo zajedno riješiti… Od zadnjeg sastanka koji smo imali prije 10 dana, imali smo oko 530-540 objekata koje je trebali provjeriti. Odradili smo ih oko 400, ostalo nam je oko 130 objekata – kompliciranijih slučaja. Pričali smo i o dodatnim zaposlenicima Fonda. Razgovarali smo i o problemu privremene pohrane stvari za građane čiji objekti će ići u obnovu”, rekao je, dodavši da se razmišlja i o tome da se dio zaposlenika iz Grada preraspodijeli  u Fond za obnovu.

Horvat kaže da je obnova u Zagrebu krenula. “Odgovornost je na Ministarstvu i mi od toga ne bježimo”, rekao je ministar, dodavši da zbog toga i održavaju ove sastanke. Odgovarajući na pitanje zašto proces ide sporo, Horvat je rekao da je proces složen: “Ovo je proces koji ima desetak stakeholdera za istim stolom i treba sve kompletirati. Jednim dijelom imamo europski novac, a drugi dio je novac poreznih obveznika.”

Ministar kaže da, kada se svi problemi zaokruže, postaje jasno zašto obnova dugo traje. Filozofija i pristup obnovi ovdje i na Baniji su različiti, dodao je. “Prije godišnjih odmora dorada mjera bit će na raspravi”, rekao je Horvat.

Damir Vanđelić rekao je da će do kraja tjedna sve zgrade biti pregledane. “Baza oštećenih zgrada preklopit će se sa zahtjevima građana”, kaže.

Tomašević se osvrnuo i na odlaganje građevinskog otpada. Otkrio je da se razmatra nekoliko lokacija na kojima bi se ta vrsta otpada mogla odlagati. “U zadnjih godinu dana dobili smo četiri puta više građevinskog otpada”, rekao je Tomašević, javlja N1.

Komentari

Najnovije