Utorak, 4 kolovoza, 2020

SAŠA LEKOVIĆ NAPAO ČIČKA: ‘Iznio je gnjusne laži o novinarkama’

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Saša Leković, poslao je priopćenje u kojem optužuje Ivana Zvonimira Čička za iznesene laži u sinoćnjoj emisiji Otvoreno. Lekovića je najviše zasmetala Čičkova izjava da su novinarke Ivana Dragičević i Zrinka Vrabec Mojzeš finskog predsjednika pokušale uvjeriti da ne dođe u Hrvatsku jer buja ustaštvo u našoj zemlji.

Priopćenje HND-a pročitajte u cijelosti:

“HND najoštrije osuđuje laži Ivana Zvonimira Čička o novinarki N1 Ivani Dragičević i novinarki Nacionala Zrinki Vrabec Mojzeš izrečene u emisiji Otvoreno na HTV 1 sinoć, 25. travnja 2018. godine.

U toj emisiji čija su tema bili odnosi Hrvatske i Srbije Ivan Zvonimir Čičak bez dokaza je optužio kolegice Dragičević i Vrabec Mojzeš da ih je finsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj poslalo u Finsku kako bi intervjuirale finskog predsjednika Saulia Niinistöa prije njegovog nedavnog posjeta Hrvatskoj i to na način koji šteti ugledu Hrvatske.

„One su predsjednika Finske pokušale uvjeriti da ne dođe ovdje jer ovdje buja ustaštvo. Između ostalog uvukle su ga na raspravu o hrvatskom grbu koji je ustaški zato što počinje s bijelim poljem. To nabacuju i na predsjednicu Republike. Ja sam to prostudirao. Ti koji tvrde da je hrvatski grb koji počinje s bijelim poljem ustaški grb zapravo tvrde da je hrvatski narod genocidan narod“.

Ovaj besraman napad na novinarke N1 i Nacionala dodatno dobiva na težini zbog činjenice da je Ivan Zvonimir Čičak vanjski član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora te je u više prigoda bio i poseban izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Još jednom upozoravamo na činjenicu da razne javne osobe, uključujući i one koje su bliske vrhu vlasti u Hrvatskoj ili izravno u njoj sudjeluju sebi dopuštaju vrijeđati novinare koji profesionalno obavljaju svoj posao. Pri tome se nerijetko koriste i huškačkim lažima poput onih koje je Ivan Zvonimir Čičak izgovorio u sinoćnjoj emisiji Otvoreno.

Vodeći hrvatski političari na takve postupke ne reagiraju već one koji lažu i huškaju na novinare honoriraju postavljajući ih na istaknuta mjesta i proglašavajući ih svojim izaslanicima.

HND takve sramotne postupke ne prešućuje niti će to u budućnosti činiti.

Za Izvršni odbor HND-a:

Saša Leković, predsjednik”, piše u priopćenju.

Komentari

Komentari