Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Sarajevo šuti na huškačku izjavu “Srbe na vrbe”

Sarajevo je ponovo ostalo “gluho” na rasističke pokliče protiv Srba.

Nakon što je objavljena video snimaka, na kojem Osman Sušić, sveučilišni radnik i član Demokratske fronte, na utakmici uzvikuje “Srbe na vrbe”, Sušić je podnio iznuđenu ostavku na članstvo u stranačkom Glavnom odboru, ali ne i u stranci Željka Komšića. I to je jedino reagiranje iz Sarajeva, piše RTRS.

Bošnjačka bajkovita “ljevica” na jeftinoj i istrošenoj mantri o suživotu i toleranciji različitosti “zasnovana”! Ili sarajevska “građanština” na istom baždarena!? Što god da je Osman Sušić, njen je član. I po ugledu na stranačkog lidera Željka Komšića, bosanski “patriota”. Јoš jučer se “patriota” Sušić nije “sjećao” svojih “ranih radova”. Na spornoj nogometnoj utakmici “možda je bio a možda i nije bio”. U Sarajevu već galopirajuće ukorijenjeni jezivi šovinističko – rasistički poklič “Srbe na vrbe”, “možda je izgovarao, a možda i nije izgovorio”. No onda mu je “anamnezično” patriotsko sjećanje osvježeno.

I gle čuda, “prepoznao” se Sušić na snimci. Stranački bliski Komšićev suradnik – ljevičar i sarajevskom građanštinom opijen, preko noći “postao” je “srbomrzac”!

Ili je, ipak, ostao!? Kako god, pritisnut dokazima, “velikodušno” je podnio ostavku u Glavnom odboru, stranačko je šturo priopćenje, nakon su se postavljala pitanja za sankcije. No Sušić će i dalje “krasiti demokratsku” stranačku elitu, jer član stranke ostaje.

Zašutjeli su na sarajevskom Fakultetu političkih znanosti. Tamo, na rezervnom položaju, srbomrzac Sušić kao doktorant i viši asistent, sarajevske studente podučava kako kažu, povijesti BiH i Јugositočne Europe, povijesti ratova, genocida i holokausta.

A kako to radi – nije teško zaključiti! Po već ukorijenjenoj praksi, zašutjeli su i sarajevski intelektualci – novinari koji ni riječju nisu prenijeli Sušićeve pokliče, potom profesori, analitičari, političari….svi osim časnih izuzetaka. A trebalo je, bar pola Sarajeva, “biti na nogama”, kaže Sanja Vlaisavljević. Umjesto toga, ili upravo zbog toga – rasizam postaje pripitomljena pojava, kaže.

– Činjenica da se autor tog grozomornog punog govora mržnje pokliča, danas ograđuje od te rečenice i tvrdi da je se ne sjeća je prosto besmislena i prosto ni na koji način ne može opstati, naprosto zato što smo na predizbornim skupovima upravo te političke stranke kojoj taj visokopozicionirani politički dužnosnik pripada, imali priliku gledati i čitati skoro srodne transparente, tako da svako odbacivanje odgovornosti od toga je zapravo apsurdno i mnogo više vrijeđa one na koje se odnosi – kaže Vlaisavljević.

I Staša Košarac podsjeća da se poruke mržnje prema Srbima i RS, sve češće čuju iz Sarajeva. Zabrinjavajuće je, kaže, to što mržnju, sličnu onoj s kraja 20. stoljeća, afirmiraju čak i pripadnici akademske zajednice. I upravo od njih, ali i od Sušićevog političkog “idola” Komšića očekuje jasno i glasno reagiranje.

– Takve poruke kod nas prije svega izazivaju negativan osjećaj, s jedne strane i s druge strane one mogu naći određenu vrstu pristalica da u nekom širem smislu i brojčano većem, određenih pripadnika koje žele daljnje konflikte, ja osobno mislim da je na potezu Željko Komšić – ističe Košarac.

Komšić, međutim u dalekom Somersetu u Velikoj Britaniji komemorira preminulog Paddyja Ashdowna. RTRS piše kako je uvijek spremnom svoj patriotizam “iskaliti” na Srpskoj i Srbima i da su mu važniji mu valjda hvalospjevi o Ashdownu, nego da u Sarajevu ponavlja isprazne fraze o patriotizmu i antifašizmu – svom, stranačkom, i stranačkih pulena poput Sušića.

Komentari

Komentari