fbpx
Četvrtak, listopad 17, 2019

SARAJEVO Održan prosvjed zbog smrti bivšeg egipatskog predsjednika Morsija

Povodom smrti prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, ispred zgrade egipatskog Veleposlanstva u Sarajevu, održano je mirno okupljanje Egipćana i građana Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Kritizirali su aktualnu vojnu vlast u Egiptu, a potom mirno šetali od Gazi Husrev-begove džamije do BBI centra. Nosili su i transparente s likom Mohameda Morsija i znakom “Rabia”.

Tijekom šetnje uz transparente je nošen prazan tabut prekriven egipatskom zastavom kao simbol nošenja tijela Mohameda Morsija zbog odluke trenutne vlasti u Egiptu da se ne održi njegova sahrana.

Okupljeni su poručili da na ovaj način izražavaju podršku egipatskom narodu, a ujedno i protivljenje i oštro osuđivanje “sadašnjeg režima zbog kršenja osnovnih ljudskih prava”.

“Vrhunac spomenutog neljudskog postupanja i diktatorskog ponašanja režima prema prvom i do sada jedinom legalno izabranom predsjedniku Mohamedu Morsiju je uzrokovalo njegovu neočekivanu smrt 17. lipnja, nakon što je šest godina nevin boravio u zatvoru. Potvrđeno je da su više od deset puta pokušali usmrtiti Mohameda Morsija kroz uskraćivanje lijekova, adekvatnog liječenja čak i o vlastitom trošku, te podmetanje otrova kroz hranu o čemu je i on sam više puta upozoravao suce u toku montiranog procesa”, naglasili su okupljene Morsijeve pristaše ispred egipatskog Veleposlanstva u Sarajevu.

Podsjetili su da je više od 550 osoba, koje su neosnovano bile u egipatskim zatvorima, doživjelo smrt pod sumnjivim okolnostima./HMS/

Komentari

Komentari