fbpx
Utorak, listopad 15, 2019

Salvini pobijedio, Pokret 5 zvijezda gubitnik na pokrajinskim izborima

Liga, stranka krajnje desnice talijanskog ministra vanjskih poslova Mattea Salvinija, pobijedila je u nedjelju na izborima u pokrajini Abruzzo, a težak poraz pretrpio je Pokret 5 zvijezda (5MS), protusistemska stranka koja zajedno s Ligom tvori vladajuću koaliciju.

Liga je sama osvojila 28 posto glasova u toj središnjoj regiji Italije, što je dvostruko više nego na parlamentarnim izborima u ožujku 2018., objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

M5S, koji je na parlamentarnim izborima osvojio najviše glasova, 32 posto, u nedjelju je dobio 19 posto, što je rezultat slabiji i od oporbenog lijevog centra koji je osvojio 31 posto.

“Hvala Abruzzo, hvala Italijo”, napisao je na Twitteru Salvini koji je ujedno i potpredsjednik vlade, prenosi agencija dpa.

Konzervativni kandidat Lige Marco Marsilio, izabran je za predsjednika Abruzza s  gotovo 50 posto glasova, prema privremenim rezultatima.

Otkako je s Ligom sastavio vladu u lipnju, kao prva populistička stranka koja je ušla u vladu u zemlji utemeljiteljici Europske unije, M5S stano gubi podršku birača.

Izbori u Abruzzu mogli bi ojačati napetosti unutar vlade jer se sve više razilaze u stajalištima, piše dpa.

Potpora, zauzvrat, raste Ligi. Dvije stranke čine središnju vladu Italije, ali na druge izbore izlaze razdvojeno. Tako se u nedjelju u Abruzzu Liga natjecala u koaliciji sa strankom Forza Italija bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Ukupno je koalicija desnice, koja osim Lige i Forze Italije uljučuje i manju stranku krajnje desnice Fratelli d’Italia (Talijanska braća) osvojila je u nedjelju 48 posto glasova.

Nedjeljni izbori u Abruzzu pokazatelj su rasporeda snaga u vladajućoj koaliciji. Ojačan tim rezultatom, Salvini bi mogao odlučiti da se kandidati njegove stranke na izborima za Europski parlament natječu odvojeno od saveznika M5S kako bi ostvarili bolji rezultat, piše agencija AFP. Hina

Komentari

Komentari