Petak, 29 svibnja, 2020

SAD zacementirale vojnu pomoć Izraelu od 38 milijardi dolara u 10 godina

Američki Kongres je jučer odobrio zakon kojim se jamči pružanje obrambene pomoći Izraelu u iznosu od 38 milijardi dolara tijekom 10 godina. Senat je sličan zakon odobrio početkom kolovoza, a sada ga mora potpisati američki predsjednik Donald Trump, što se može smatrati pukom formalnošću, obzirom na stav ove i prethodnih uprava prema izraelskom režimu.

Tekst ponavlja sadržaj desetogodišnjeg ugovora o pružanju obrambene pomoći Izraelu potpisanog 2016. godine pod Barackom Obamom. Cilj inicijatora zakona je bio u budućnosti zaštititi ugovor od sukoba oko proračuna i bez obzira na sastav Kongresa ili tko bi bio izabran za predsjednika.

U tom smislu, “Zakon Ileana Ros-Lehtinen – Ted Deutch” odvaja mehanizam američke pomoći Izraelu od iznosa godišnjega državnog proračuna.

Poseban “poklon paket” za borbu protiv Hezbollaha

Osim toga, predsjednik dobiva ovlasti za stvaranje rezervi za isporuke oružja u vrijednosti od milijarde dolara. Te pošiljke uključuju isporuke “pametne municije” za borbu protiv libanonskog Hezbollaha i stvaranje zajedničkog programa s Izraelom za borbu protiv bespilotnih letjelica.

Prema sporazumu o vojnoj pomoći potpisanom 14. rujna 2016. Sjedinjene Države će u 10 godina, od 2019. do 2028. godine, pružiti Izraelu 38 milijardi dolara.

Istodobno, Izrael se obvezao da od američkog Kongresa neće tražiti dodatnu pomoć, te da će smanjiti udio pomoći pretvoren u šekele. Ova klauzula ugovora izazvala je ozbiljne nesuglasice, a prema analitičarima je upravo zbog nje potpisivanje sporazuma odgođeno nekoliko puta.

Israel National News naglašava kako je ovo najizdašnija pomoć koju je Izrael ikada dobio od Sjedinjenih Država.

AIPAC je u priopćenju rekao kako američki zakonodavci “nastoje jamčiti Izraelu da ima sredstva za samostalnu obranu od rastućih prijetnji i sve veće prisutnosti Irana na njegovoj sjevernoj granici”.

U prosincu 2016. godine je američki Senat usvojio zakon o obrambenoj politici koji uključuje više od 600 milijuna dolara za suradnju s Izraelom u proturaketnoj obrani.

Ova pomoć je odvojena od memoranduma o razumijevanju koji je potpisan između Izraela i SAD-a u rujnu te godine, koji Izraelu dodjeljuje 3,8 milijarde dolara godišnje, počevši od 2018. do 2028. godine.

Nakon što je tada potpisan memorandum o razumijevanju, republikanski senatori su rekli da će pokušati promijeniti dio, kako bi Izrael mogao dobiti još više pomoći.

Vlasti izraelskog režima su više nego zadovoljne novim zakonom i količinom pomoći, posebno zbog činjenice da u sljedećih 10 godina nijedna uprava ili saziv Kongresa neće imati ovlasti za smanjenje vojne pomoći. Što se tiče mogućeg povećanja, ono je uvijek moguće posebnim dekretima kojima će se sredstva dodatno namaknuti iz saveznog ili proračuna Pentagona za posebne operacije.

Israel National News/Logicno

Komentari

Komentari