Srijeda, 27 svibnja, 2020

SAD SE PRAVE LUDI: Porfirije – Odluka o Stepincu isključivo je stvar Katoličke crkve

Mitropolit Porfirije Perić izjavio je kako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ni na koji način ne sudjeluje u odluci o kanonizaciji Alojzija Stepinca, pa je SPC pogrešna adresa za ljutnju onih koji su nezadovoljni papinom izjavom da treba razjasniti sve nejasne povijesne točke vezane za Stepinca, a pri čemu je zatražio pomoć i patrijarha Irineja.

– Svi znaju da je odluka o tome hoće li i kada Stepinac biti proglašen za sveca isključivo stvar Katoličke crkve. Mi ni na koji način u odlučivanju ne sudjelujemo niti možemo sudjelovati, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski za Hinu.

Porfirije je stoga, uz dužno poštovanje prema svima koji su nezadovoljni trenutnom situacijom vezanom za blaženog Alojzija Stepinca i papinom izjavom na tu temu, poručio da se oni ne trebaju ljutiti na Pravoslavnu crkvu.

– Mi smo pogrešna adresa. Po svoj prilici je riječ o ljutnji uperenoj protiv Vatikana, a to nije jednostavno reći. Jednostavnije je zamjenom teza upirati prstom na drugoga, rekao je mitropolit Porfirije. Odazvali smo se, dodao je, ljubaznom pozivu pape.

– Bratski smo, u duhu međusobnog poštovanja i iskreno razgovarali s braćom biskupima. Rekli smo što mislimo, kazao je mitropolit.

Predsjednik HBK Želimir Puljić ocijenio je pak da u papinoj izjavi o kanonizaciji kardinala Stepinca nema ništa spornoga o traženju istine kao ni onoga “što bi dovelo u pitanje svetost i kanonizaciju Stepinca, ali je ocijenio da je papina izjava uzburkala javnost i izazvala vjernike”, piše HRT.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SIN ČETNIČKOG ZLIKOVCA NAJAVLJUJE RAT! ‘Protivnik mi je Hrvat, kud ćeš bolje… Nokautirat ću ga usred Beograda!’
>>> OVO SU PRIJELOMNI DANI ZA DVOJICU HRVATA! Ulascima u finala dobili su priliku kakvu možda više neće imati
>>> BRANITELJI SLAVE, NIŠTA OD GRADNJE KAMPA ZA MIGRANTE! ‘Ministar nam je poslao pismo – pročitajte ga! Zbog našeg je pritiska odustao’
>>> ZA POTREBE JEDNOG ISTRAŽIVANJA, SRBE SU PITALI TKO SU IM NAJVEĆI NEPRIJATELJI U UNIJI: Njihov odgovor neće vas iznenaditi
Komentari

Komentari