Subota, 30 svibnja, 2020

SAD pripremaju povećanje carina na sve preostale kineske proizvode

Američki predsjednik Donald Trump naredio je povećanje carina za gotovo 300 milijardi dolara preostalih kineskih proizvoda, objavio je priopćenjem trgovinski predstavnik Robert Lightizer, prenose agencije u subotu.

Ovaj potez dolazi nakon neuspjeha pregovora kineske i američke trgovinske delegacije koja se sastala u Washingtonu kako bi riješila trgovinski sukob koji traje već mjesecima.

U petak su u SAD-u stupile na snagu povećane 25-postotne carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Dosad su carine na taj uvoz iznosile 10 posto.

Trump je na Twitteru naglasio da je njegov odnos s kineskim kolegom Xi Jinpingom “vrlo snažan” te da očekuje nastavak pregovora.

Hu Xijin, urednik državnog tabloida Global Times, na Twitteru je napisao prema navodima “autoritativnog izvora” da se pregovori nastavljaju.

“Obje strane misle da su pregovori konstruktivni i da će se nastaviti. Dogovoren je sastanak u Pekingu u budućnosti”, dodao je Hu.

Kina je u petak najavila “protumjere” nakon što je SAD povećao carine s 10 na 25 posto, no nije objasnila kako planira odgovoriti.

Ako SAD poveća carine i na preostalih 300 milijardi dolara kineskih proizvoda, to znači da su nametnuli tarife na gotovo sve kineske uvozne proizvode.

Sjedinjene Države nezadovoljne su zbog nesrazmjera u trgovanju s Kinom, a taj deficit u posljednjem je desetljeću porastao na 419 milijardi dolara.

Sjedinjene Države optužuju Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, uključivo krađu intelektualnog vlasništva, prisilan transfer tehnologije i favoriziranje kineskih tvrtki.

Napetosti vladaju i zbog kineskih telekomunikacijski tvrtki koje Washington smatra sigurnosnom prijetnjom i blokira im pristup američkom tržištu.  Hina

Komentari

Komentari