Sad je jasno zašto naši policajci odlaze iz Hrvatske voziti buseve u Njemačku ili konobariti u Irsku…

Podijeli

U Hrvatskoj je oko 20 tisuća policajaca. Oni bez radnog staža sa srednjom stručnom spremom rade za 4600 kuna, a njihovi stariji kolege koji su u policiji 20 godina za 5300 kuna

Ovotjedno ranjavanje policajca koji je čuvao zgradu Vlade na Markovu trgu u zagrebu ponovno je aktualiziralo pitanje uvjeta rada hrvatskih policajaca. Obavljaju odgovoran i opasan posao, a potplaćeni su – plaća im je tek nešto više od 4500 kuna.

Stoga i ne čudi što i policajci odlaze iz Hrvatske voziti autobuse u Njemačku, konobariti u Irsku ili raditi u “fušu” kao zaštitari.

S 27 godina staža u policiji – 3800 kuna mirovine

“Znači 27 godina sam bio u policiji, od toga 24 u krim-policiji, 22 godine u Policijskoj postaji Maksimir i četiri u Zaprešiću. Tu sam proveo 27 godina s malim prekidima. U krim-policiji sam radio sve osim gospodarskog kriminala. Znači, i po organiziranom kriminalu i po drogama. Mirovina mi je 3800 kuna, a plaća je bila 5500 do 6000”, kazao je za RTL Direkt već tri godine umirovljeni policajac Mario Huzanić.

U Hrvatskoj je 20 tisuća policajaca. Oni bez radnog staža sa srednjom stručnom spremom rade za 4600 kuna. Njihovi stariji kolege koji su u policiji 20 godina za 5300. Izračun je to dobiven iz Sindikata policije Hrvatske (SPH).

“Nitko ne želi doći u policiju radi minimalnih plaća koje su oko četiri tisuće kuna, a mi ratna generacija želimo što prije otići. Ja sam 25 godina u policiji i moja plaća je 5100”, kazao je Dubravko Jagić, predsjednik SPH.

‘Stvarno smo na margini društva’

Za tako nisu plaću riskiraju živote loveći najveće kriminalce i ubojice u državi, a nerijetko trpe i uvrede.

“Stvarno smo na margini društva, plaće su do 5 tisuća kuna, a što je još gore sve je manje policajaca jer su plaće takve kakve jesu”, poručio je Tomislav Teri, predsjednik Općeg sinidkata MUP-a.

Mnogi stoga odlučuju “fušariti” izvan službe.

“Vi ne možete imati svoj vinograd, voćnjak, apartmane – zabranjeno je zakonom. Onda se policajci često odlučuju baviti drugom djelatnoću pa odlaze vani ili idu u neku gospodarsku djelatnost gdje će imati plaću šest-sedam tisuća kuna”, kazao je za RTL Nikola Kajkić, predsjednik Nezavisnog sindikata policije.

U istim cipelama u šumi i na Stradunu

Povrh svega, posao obavljaju bez adekvatne opreme. Većina ih, poput policajca ranjenog u ponedjeljak na Markovu trgu, nemaju ni pancirne prsluke.

“Vjerojatno postoji oprema, ali se na toj opremi štedi i u svakom slučaju policajci nisu dobro opremljeni, na sigurnosti se smije štedjeti, a to vlada stalno radi. Mi ih vozimo, salutiramo…ne se malo pobrinu”, poručio je Jagić.

Upozoravaju i da su policijska vozila sve starija, da nemaju kvalitetnu odjeću i obuću…

“Neprihvatljivo je da policajac u istim gležnjačama radi u slavonskoj šumi ili planini i na Stradunu ili u Splitu na obali. To je nesklad i jako loše, u istim hlačama radi u šumi i na Stradunu”, kazao je Kajkić.

Kritični su prema sustavu sadašnji, ali i bivši policajci te nakon ovotjednog događaja na Markovu trgu razočarenje više ne mogu kriti. Stoga na pitanje što bi poručili mladima, kažu: “Da ne idu u policiju”.

Izvor: Danas.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> DOŽIVIO JE TRAGEDIJU: Tko je muškarac koji je prijetio Plenkoviću, susjedi tvrde da je bezopasan
>>> Porezna uprava kreće s drakonskim kaznama za sve one koji ne mogu dokazati porijeklo imovine
>>> Jezivo otkriće na Markovom trgu: Pogledajte što je policija našla nakon napada…
>>> NOVO UHIĆENJE ZBOG FACEBOOK PODRŠKE BEZUKU: Napisao, ”trebao si to prepustiti meni i svom ocu”
Komentari

Najnovije