Subota, 4 travnja, 2020

Saborski su zastupnici lani radili 107 dana, i zaradili i preko 20.000 kuna svaki mjesec!

Gotovo trećinu godine saborski su zastupnici proveli na sjednicama, raspravili su 480 točaka, a za riječ se javili 11.000 puta, pokazuje u petak objavljena statistika.

Sabor je, naime, održao pet sjednica koje su trajale 107 dana, odnosno više od 750 sati, te je raspravio 480 točaka dnevnog reda.

Broj radnih dana mu je nešto manji nego prošle godine (117), na što je utjecala stanka koju je Sabor proljetos imao zbog izbora za Europski parlament, no radio je bitno više u odnosu na 2015. i 2016. godinu. Istini za volju, u posao saborskih zastupnika ne spada samo sjedenje na sjednicama, već i rad u saborskim odborima i na pripremi novih zakona, no svejedno, dojam je da se ne prebiju od posla.

Sabor je donio čak 241 zakon, od kojih je 47 usklađeno sa zakonodavstvom EU-a. U zemlji u kojoj dosta toga nedostaje, zakona imamo za izvoz.

Zastupnici su se za riječ javili 11.000 puta, najviše kako bi replicirali ili iznijeli stajalište kluba, a Vladi su postavili 884 pitanja.

Zbog ponašanja suprotnog Poslovniku zaradili su 327 stegovnih mjera, od opomene do isključena sa sjednice na dva dana.

Koliko će za to zaraditi? Plaće saborskih zastupnika su javan podatak koji se nalazi u njihovim imovinskim karticama iako se one ne ažuriraju redovito. Prosječna saborska plaća je negdje između 16 i 17 tisuća kuna, s tim da su najmanje oko 14.000. To je bez dodataka.

Uz osnovnu plaću zastupnici imaju pravo i na mjesečni paušal od 1500 kuna, kao i na naknadu za odvojen život od još tisuću kuna. Dakle, ukupno još 2.500 kuna. Paušal dobivaju svi zastupnici, a naknadu od 1000 kuna dobivaju zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometra od Zagreba. Tumači se kako ona služi za dodatne troškove života na dvije adrese, pa se isplaćuje i samcima. Primaju je tijekom cijele godine, izuzetak su dva mjeseca preko ljeta kad Sabor ne zasjeda.

K tome, parlamentarci izvan Zagreba imaju pravo na trošak smještaja u glavnom gradu, plaćen im je mjesečni najam stana te dio režija. Također nadoknađuju im se troškovi prijevoza dolaska i odlaska na sjednice, kao i dnevnice i hotelski smještaj tijekom službenih putovanja. O kolikim se tu troškovima radi, govori podatak da je ukupno na smještaj, dnevnice, prijevoz i naknade za šest mjeseci potrošeno nešto manje od pet milijuna kuna.

Nominalno najveću plaću u Saboru imao je prošle godine predsjednik parlamenta Gordan Jandroković. Njemu je lani u lipnju neto isplaćeno 22.442 kune te još ima 1500 kuna paušala. Pravo na naknadu za odvojen život nema jer je prijavljen u Zagrebu, a Sabor mu ne plaća ni stan ni režije. Josip Đakić drugi je na top listi, a zapravo je najveći kapitalac. Predsjedniku Hvidre koji se nedavno žestoko sukobio s vrhom stranke zbog smjene ministra Tomislava Tolušića, osnovna je plaća 21.950 kuna, a s paušalom i naknadom za odvojeni život mjesečno u novčanik stavi 24.450 kuna.

Komentari

Komentari