Petak, 4 prosinca, 2020

SABOR u srijedu o besplatnom pobačaju i zabrani priziva savjesti na prijedlog SDP-a

Hrvatski sabor u srijedu namjerava raspraviti četiri točke dnevnog reda među kojima je i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, prema kojemu bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i dostupan.

SDP-ovim zakonskim prijedlogom, o kojem će se zastupnici očitovati poslijepodne, uređuje se “pravo žene na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece”, kako je eufemistički nazvan zakon kojim će se regulirati pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj i druga pitanja.

Među rješenjima koja SDP predlaže jest i da se razdoblje u kojem bi se rok za pobačaj na zahtjev povećao s 10 na 12 tjedana od začeća, te da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja.

Predlaže se da troškove pobačaja, sterilizacije i kontracepcije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) te uvođenje obveze rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama kako bi “usluga bila dostupna i pravodobna u svim ustanovama”. Liječnička zakletva, tzv Hipokratova zakletva, u izvornom obliku striktno i nedvosmisleno liječnicima zabranjuje obavljanje pobačaja i eutanaziju.

Prije rasprave o SDP-ovu zakonu, a nakon slobodnih iznošenja stajališta klubova zastupnika, održat će se rasprava o prijedlogu strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja redefinira i usklađuje energetske ciljeve Hrvatske imajući u vidu reformu okvira energetske politike Europske unije kroz paket “Čista energija za sve Europljane”.

Predložena strategija je pomak prema ostvarenju vizije niskougljične energije te osigurava prijelaz na novo razdoblje energetske politike kojom se osigurava pristupačna, sigurna i kvalitetna opskrba energijom, navodi predlagatelj.

U srijedu su na dnevnom redu i polugodišnje informacije Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za drugo polugodište 2018. i za prvo polugodište 2019. godine.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Za ovu HDZ-ovku su izmislili posao u Plinari: Pogledajte kako je u tri godine napredovala od studentice do moćne direktorice!
>>> Njemačka: Manje od trećine azilanata koji su došli u Njemačku od 2013. je zaposleno na puno ili skraćeno radno vrijeme
>>> DIVLJACI: Napadnut Hrvatski dom u Srbiji
>>> MARCEL HOLJEVAC – Kad krkani glumataju progresivizam: Za Milanovića i Obersnela je rat bio umjetnički performans s jugozastavom i 15.000 mrtvih
Komentari

Komentari