Utorak, 7 travnja, 2020

Sabor sutra raspravlja o pozdravu Za dom spremni

O pozdravu Za dom spremni

Sabor će sutra raspravljati i o Interpelaciji o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni” koju je u proljeće prošle godine podnio Klub SDP-a.

SDP-ovci traže od Sabora da otvori raspravu o toj temi i da jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Predlažu mu i da donese zaključke kojima će utvrditi da je spomenuti pozdrav korišten kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima tzv. NDH, da je Vlada dužna u roku osam dana ukloniti Spomen-ploču poginulim hrvatskim braniteljima i HOS-ovcima u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni”, kao i da je dužna u roku 15 dana pokrenuti postupak nadzora nad registriranim pravnim osobama koje u svom nazivlju ili znakovlju koriste riječi “Za dom spremni”, te od njih zatražiti promjene statuta.

Vlada je na SDP-ovu Interpelaciju odgovorila u rujnu prošle godine, a Saboru predložila da ne prihvati SDP-ove zaključke. Poručila je i kako su netočne teze iz Interpelacije o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja.

Spomen-ploča jedanaestorici poginulih HOS-ovaca, sa pozdravom “Za dom spremni”, u rujnu 2017. godine skinuta je u Jasenovcu i postavljena u spomen-obilježje Trokut u Novskoj. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Svi rođeni između 1950. i 1980. obavezno ovo pročitajte

>>> (VIDEO) UHVATILI GA NA PREPAD: Pogledajte što je Modrić napravio kad su mu rekli da je osvojio Zlatnu loptu

>>> Šešelj pozvao srpsku mladež: ‘Spremite se na rat’

Komentari

Komentari