Subota, prosinac 7, 2019

Ruskog veleposlanika u Sloveniji kritiziraju zbog potpore Erjavčevoj stranci pred izbore

Ruski veleposlanik u Sloveniji  Doku Zavgajev kritiziran je zbog izjave koja se mogla shvatiti kao protivna nepisanim pravilima diplomatskog protokola, a shvaćena je kao suptilno miješanje u domaću politiku davanjem potpore stranci ministra vanjskih poslova Karla Erjavca pred osjetljive parlamentarne izbore početkom lipnja.

Zavgajev i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nazočili su prošlog petka u Ljubljani potpisu sporazuma o dugoročnoj isporuci ruskog plina Sloveniji, a ruski je diplomat tom prigodom izjavio da je Demokratska stranka slovenskih umirovljenika DESUS kojoj je Erjavec već niz godina na čelu mnogo pokazala i da vodi odgovornu i zahtjevnu kampanju, te ima “konkretne i dugoročne programe”.
Prema neslužbenim ocjenama poznavatelja diplomatske etikete, visoki se ruski diplomat tom izjavom “aktivno uključio u slovensku izbornu kampanju”, što nije primjereno njegovu statusu, prenijeli su neki slovenski mediji.
Erjavec je između ostalog i supredsjedatelj rusko-slovenskog međuvladinog odbora za gospodarsku suradnju, a neki ga u Sloveniji kritiziraju zbog navodno “proruskih” izjava u kojima se zalagao za prekid sankcija protiv Rusije.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez izjavio je za Slovensku televiziju da ga je izjava Zavgajeva iznenadila i da je “blago rečeno neobična”.
Takva je izjava kojom izražava potporu samo jednoj političkoj stranci, i to u predizborno vrijeme, u suprotnosti s bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i veleposlanici tako ne bi smjeli nastupati u zemljama u kojima su gosti, kazao je Brglez.
Zbog nekih izjava u vezi s mogućnošću navodnog “posredovanja” u formiranju vladajuće koalicije u Sloveniji nakon izbora 2011. u Ljubljani su kritizirali i bivšeg američkog veleposlanika Josepha Mussomellija koji je tada bio pozvan na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova.
Kritike je Mussomelli, koji je često nastupao u slovenskim medijima, doživio i 2014., kad je izjavio da bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk unatoč bogatom diplomatskom iskustvu nema mnogo izgleda sa svojom kandidaturom za glavnog tajnika UN-a jer politički “dijeli Sloveniju”, zbog čega Tuerkovu kandidaturu tada nije podržavala ni cijela slovenska politika. Hina

Komentari

Komentari