Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

RUSKA PRILIKA: Likvidacija iranskog generala otvara gigantsku šansu Rusiji, Putin sada može ispuniti svoja dva dugoročna cilja

Ruski predsjednik Vladimir Putin kreće s jačanjem ruske uloge nakon ubojstva Kasima Sulejmanija te se očekuje da će Kremlj pokušati iskoristiti priliku da dodatno naruši kredibilitet SAD-a na Bliskom istoku

Od svoje ključne intervencije u sirijskom građanskom ratu 2015. godine, Rusija se nastojala pozicionirati kao glavni igrač na Bliskom Istoku, etablirajući se kao rijetki posrednik koji je u dobrim odnosima sa svim zavađenim silama u regiji, piše Foreign Policy.

Sada Moskva ima novu priliku za učvršćivanje te reputacije. Ruski predsjednik Vladimir Putin nastojat će pojačati položaj svoje zemlje na Bliskom istoku nakon odluke Trumpove administracije da likvidiraju iranskog vojnog vođu Kasima Sulejmanija prošlog tjedna te iranskog raketnog napada na američke zračne baze u Iraku u utorak, što je gurnulo Iran i Sjedinjene Države na rub rata. Eskalirajuća situacija znatno povećava rizik za uloge Moskve u regiji, ali također pruža Putinu nove mogućnosti za postizanje dva njegova dugogodišnja cilja: potkopavanje kredibiliteta SAD-a i širenje ruskog traga diljem Bliskog Istoka.

Oportuni Putin

“Za Putina je suprotstavljanje američkoj jednostranosti osobna misija i izuzetno je oportun. Stoga će nastojati iskoristiti svaku priliku da iskoristi atentat na Sulejmanija i svaku sljedeću nestabilnost kako bi umanjio ugled Washingtona u regiji”, rekla je Andrea Kendall-Taylor sa Centra za novu američku sigurnost. Ubojstvo je izazvalo buru diplomatskih aktivnosti u Moskvi. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u telefonskim razgovorima sa svojim američkim, iranskim, kineskim i turskim kolegama osudio je ubojstvo i okarakterizirao ga kao grubo kršenje međunarodnog prava. Putin je u utorak bio u Damasku kako bi se sastao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i pojačao rusku zaštitu, prenosi danas.hr

“Posljednje što Putin želi je da mora izabrati stranu na Bliskom istoku”, rekla je Ana Borševskaja sa Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku. Tvrdi da je njegova najbolja karta biti posrednik, a sumnja da trenutno čekaju i promatraju što će se događati. “Ako Rusija učini nešto veliko, to će biti diplomatski”. Putin je u srijedu otputovao u Istanbul kako bi se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi razgovarali o eskaliranju napetosti na Bliskom istoku.

Iako se nisu uvijek slagalali oko budućnost regije, Erdogan i Putin uspjeli su se nagoditi u prošlosti, primjerice kada su se obojica čelnika složila da učinkovito podijele sjeveroistočnu Siriju prošle godine nakon neočekivanog povlačenja Trumpove administracije. Putin će u subotu dočekati njemačku kancelarku Angelu Merkel u Moskvi kako bi razgovarali o krizi. I Rusija i Njemačka su među državama koje su pokušale poduprijeti iranski nuklearni sporazum nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma 2018. godine.

Ubojstvo Sulejmanija u američkom napadu dronom na zračnoj luci u Bagdadu, 3. siječnja, vjerojatno će testirati sposobnost Moskve da bude prijatelj svim glavnim igračima u regiji. Rusija i Iran su posljednjih godina razvile duboke veze, radeći zajedno u Siriji na uspostavljanju ravnoteže snaga u korist Assadova režima. Unatoč njihovim zajedničkim interesima, Moskva je istovremeno ostvarila dublje veze s Izraelom i Saudijskom Arabijom, neprijateljima Teherana, kao i s ostalim igračima širom regije. “Moskva pokušava igrati ovu ulogu kao pouzdani i stabilni igrač na Bliskom Istoku i to sigurno pomaže u tome”, rekla je Julia Svesnikova, stručnjakinja i savjetnica za Bliski Istok u moskovskom istraživačkom centru PIR. “Ali i Moskva je također vrlo zabrinuta zbog ove situacije i nastojat će ostati što podalje od sukoba.”


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OSTVARUJE LI SE UPRAVO DODIKOV SAN? Srbija bi mogla postati mnogo veća! Pogledajte gdje bi bila Hrvatsko-Srpska granica!
>>> Amerikancima vratio NASA-in uređaj, oni s njim razgovarali kao s Indijancem: “Mi smo prijateljski narod, ne želimo vam zlo”
>>> VUKOVARKA NA TV PREPOZNALA SVOG SILOVATELJA: “Prije nego me silovao pitao me jesam li trudna”
>>> VELJAČA napala Kolindu: “Kako se usudi reći da će raditi na zaštiti slabijih i borbi protiv nasilja kad ne endorsa feminizam i nije htjela odraditi slot za moju udrugu”
>>> KAPULICA PRIZNAO DA JE HDZ LIJEVA STRANKA: “HDZ želi biti prihvatljiv i desnici”
Komentari

Komentari