Nedjelja, 12 srpnja, 2020

Rusija zbog Sirije hitno sazvala sastanak svojih vojnih saveznika

Rusija je sazvala hitnu sjednicu Stalnog vijeća Organizacije ugovora kolektivne sigurnosti (ODKB), nakon što su pod vodstvom Sjedinjenih Država provedeni udari zapadne koalicije na Siriju.

Stalno vijeće ODBK se sastaje na razini veleposlanika zemalja članica. Na sastanku će sudjelovati generalni tajnik Organizacije Jurij Hačaturov.

Organizaciju ugovora kolektivne sigurnosti (ODKB) čine Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija i Tadžikistan. ODBK je regionalna je međunarodna organizacija nastala na prostoru bivšeg SSSR-a i temelji se na vojnoj i sigurnosnoj suradnji zemalja članica. Uz Šangajsku organizaciju za suradnju, gdje osovina Peking-Moskva, ODKB predstavlja uži vojno-sigurnosni savez važnih zemalja postsovjetskog prostora.

Zemlje promatrači u organizaciji su Afganistan i Srbija, a iz saveza su izašli Azerbejdžan, Gruzija i Uzbekistan. Nove države ili potencijalni kandidati su Egipat, Indija i Iran.

ODKB je prije svega vojni savez navedenih zemalja koje su punopravne članice, a postoji tendencija da se ODKB i Šangajska organizacija za suradnju spoje u jedan sigurnosni savez, iako već sada surađuju na visokoj razini.

Prema osnivačkim aktima, ODKB za ciljeve ima održavanja mira, međunarodne i regionalne sigurnosti i stabilnosti, kolektivnu zaštitu nezavisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta zemalja članica.

ODKB

FOTO – ODBK / Zemlje članice su Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija i Tadžikistan, a promatrači Afganistan i Srbija

L. R. / Logicno 

 

Komentari

Komentari