Srijeda, 26 veljače, 2020

Rusija neće raspoređivati nove rakete sve dok to ne bude činio SAD

Rusija neće raspoređivati nove rakete sve dok se Sjedinjene Države isto tako budu suzdržavale u Europi i Aziji, izjavio je u nedjelju ruski ministar obrane Sergej Šojgu nakon što se Washington povukao iz sporazuma iz doba SSSR-a o eliminaciji oružja.

Sjedinjene Države službeno su se povukle 2. kolovoza iz sporazuma s Rusijom o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), optuživši Moskvu za kršenje tog sporazuma i razmještanje zabranjene vrste rakete, što je Kremlj opovrgnuo.

INF je sklopljen 1987. i njime su eliminirane rakete dometa od 500 do 5500 kilometara.

Rusija se također povukla iz sporazuma, ali je Šojgu rekao da ne planira raspoređivati nove rakete.

“Pridržavat ćemo se toga. Ako ne bude takvih sustava u Europi, nećemo ništa tamo raditi”, kazao je on za televizijsku postaju Rosija-24, a prenosi Interfax.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je prošli tjedan Sjedinjene Države na “ozbiljan dijalog” o sigurnosti kako bi se “spriječio kaos” nakon izlaska Washingtona iz INF-a i upozorio je na opasnost od “neograničene utrke u naoružavanju”.

“Kako bi se spriječio kaos u kojemu nema nikakvih pravila, granica ni zakona, moramo još jednom razmisliti o svim mogućim opasnim posljedicama i pristupiti ozbiljnom dijalogu bez nejasnoća”, istaknuo je Putin u izjavi koju je objavio Kremlj.

Ujedno je upozorio da će Rusija biti “prisiljena” proizvoditi nove rakete zabranjene po INF-u, pošto su Washington i Moskva istupili iz tog dokumenta potpisanog u vrijeme hladnog rata.

SAD se već povukao iz sličnog bilateralnog ugovora s Rusijom, Ugovora o antibalističkim projektilima (ABM), početkom 2000-ih, tvrdeći da mora razvijati protubalističku obranu od “odmetničkih” država kao što su Iran i Sjeverna Koreja. Hina

Komentari

Komentari