Utorak, 11 kolovoza, 2020

Rumunjska uvodi doživotne zatvorske kazne za silovatelje i pedofile

Rumunjska će odobriti žurnu uredbu kojom će kazna za silovanje i pedofiliju biti doživotni zatvor, izjavila je premijerka Viorica Dancila, nekoliko dana nakon što su DNK testovi potvrdili da je oteta djevojka iz te zemlje ubijena, javlja Reuters, a prenosi slobodnaevropa.org

Ovaj slučaj otmice izazvao je bijes javnosti i otkrio duboke nedostatke u policijskom i pravosudnom sustavu ove države članice Europske unije.

65-godišnji mehaničar iz grada na jugu Bugarske priznao je da je ubio 15-godišnju Aleksandru Macesanu, koja je nestala 24. lipnja i 18-godišnju djevojku koja je posljednji put viđena u travnju.

„Imam nultu stopu tolerancije kada se radi o nedostatku humanosti i poštovanja prema građanima”, rekla je Dancila novinarima prilikom najave vladinih planova.

Pedofili i silovatelji koji su proglašeni krivim u Rumunjskoj suočavaju se s zatvorskim kaznama od sedam, odnosno 12 godina, a silovatelji mogu biti kažnjeni do 18 godina ako žrtva umre.

Macesanu je tri puta nazvala europski broj za hitne slučajeve 112, kako bi rekla da je oteta, pretučena i silovana. Vlastima je trebalo 19 sati da lociraju i uđu u kuću mehaničara dok su se mučili da lociraju njene pozive.

Na licu mjesta vlasti su pronašle spaljene dijelove kostiju i prikupili DNK uzorke.

Postupanje vlasti u ovom slučaju izazvalo je ulične proteste. Ministar unutrašnjih poslova podnio je ostavku, dok su šef policije i nekolicina drugih dužnosnika dobili otkaz.

Tužitelji istražuju odgovorne za sporu reakciju.

Komentari

Komentari