Srijeda, 2 prosinca, 2020

Rudniku Zenica nema spasa: Rudari štrajkaju glađu u jamama, gubitak sto eura po toni ugljena!

Nakon što je Porezna uprava FBiH zbog dugovanja za poreze i doprinose od 211 mil. KM (oko 840 mil. kuna), krajem kolovoza blokirala račune rudnicima mrkog ugljena Zenica i Breza (s ukupno 2800 radnika), rudari kojima zbog toga nije isplaćen topli obrok, prošle su subote zaustavili rad.

Rudari rudnika ugljena u Zenici u utorak su odlučili ostati u jamama i na taj načn prosvjedovati zbog kašnjenja u isplati plaća, a zbog teškog zdravstvenog stanja nekih od prosvjednika u večernjim su satima morale intervenirati i ekipe hitne pomoći kako bi pružile pomoć najmanje trojici rudara kojima je pozlilo.

Deseci rudara iz prve dvije smjene tijekom dana ušli su u jame rudnika Stranjani i Stara jama iz kojih se vadi mrki ugljen no nakon završetka radnog vremena odbili su izaći i najavili su kako će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tu su odluku donijeli nakon što su bez dogovora završeni pregovori njihovih izaslanika s predstavnicima vlade Federacije BiH vođeni ranije tijekom dana u Sarajevu.

Porezni dug 150 milijuna maraka

Predsjednik sindikata rudara Nijaz Vardo danas je kazao kako su rudari u poslijepodnevnim satima u Staroj jami stupili i u štrajk glađu.

Računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreznog duga koji je premašio iznos od 70 milijuna eura pa rudarima nisu isplaćena primanja za kolovoz.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić kazao je nakon pregovora s predstavnicima rudara kako je postojeće stanje neodrživo ali je istaknuo kako to nije odgovornost vade nego uprave rudnika i Elektroprivrede BiH u čijem sastavu oni posluju.

Kazao je kako zenički rudnik godinama posluje nerentablino jer po svakoj toni iskopanog ugljena gomila gubitke od 100 eura.

Predstavnici sindiata rudara najavili su kako bi od 13. rujna mogli stupiti u opći štrajk ukoliko im se do tada ne isplate zarađene plaće.

No kako nema izgleda da bi rudnik u Zenici mogao poslovati pozitivno uz trenutne cijene ugljena, izgledno je da bi oko 1,500 rudara u BIH moglo trajno ostati bez posla.

Komentari

Komentari