Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Rohani: Iran ne želi ratovati ni s jednom zemljom, pa ni sa SAD-om

Amerika je odabrala pogrešan put, a Iran ne želi ‘rat ni s jednom zemljom’, pa ni sa SAD-om, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani, a iranska agencija za atomsku energiju najavila je u srijedu da će Iran ubrzati obogaćivanje uranija kada u četvrtak istekne rok dat europskim potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015.

‘Danas kažem Amerikancima da su odabrali pogrešan put’, rekao je Rohani,kako prenosi novinska agencija IRIB.

‘Iranu nije u interesu povećati napetosti u regiji i ne želi rat ni s jednom zemljom, uključujući Sjedinjene Države’, rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, javlja službena novinska agencija Irna.

Razgovarali su u vrijeme napetih odnosa između Washingtona i Tehrana ni tjedan dana otkako je Iran srušio američku bespilotnu letjelicu tvrdeći da je povrijedila njegov zračni prostor, nakon čega je američki predsjednik naredio pa u zadnji trenutak opozvao vojni napad na Iran.

Macron je u ponedjeljak najavio da će se ‘zasebno’ sastati s američkim kolegom Donaldom Trumpom na rubu summita G20 za vikend u Japanu i s njime razgovarati o Iranu.

Iranci su ‘uvijek predani miru i stabilnosti u regiji i nastavit će ulagati napore u tom smislu’, rekao je Rohani.

Upozorio je da ‘predanost Irana nuklearnom sporazumu potpisanom u Beču 2015. ovisi o održanju obećanja europskih zemalja da će zaštititi gospodarske interese Irana, ali nijedno nije ispunjeno’. ‘Ako Iran ne uspije očuvati svoje povlastice iz tog sporazuma smanjiti će obveze koje je potpisao’, rekao je.

U srijedu je glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energije Behrouz Kamalvandi rekao da ‘sutra (četvrtak) istječe rok’ dan europskim zemljama da poduzmu mjere u svrhu očuvanja nuklearnog sporazuma, prenosi novinska agencija IRIB.

S istekom toga roka ‘brzina obogaćivanja uranija će se povećati’, rekao je.

Tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je u utorak da će Islamska Republika poduzeti nove korake kojima će smanjiti svoje obveze preuzete Sporazumom iz 2015. koji je Iran potpisao sa šest svjetskih sila, a iz kojeg su se povukle Sjedinjene Države.

‘Iran nikada neće ponovno pregovarati o tom sporazumu’, citira Irna Rohanijeve riječi.

‘Sjedinjene Države odgovorne su za sve napetosti u regiji’, rekao je Rohani i ponovio je da je ‘dron srušen nakon više upozorenja da je povrijedio iranski zračni prostor’, navodi agencija.

‘Ako Sjedinjene Države žele protuzakoniti ulaziti u iranske teritorijalne vode, iranske oružane snage odlučno će odgovoriti’, upozorio je.

Washington tvrdi da je dron srušen u međunarodnom zračnom prostoru.

Komentari

Komentari