Petak, 7 kolovoza, 2020

RODITELJI MONSTRUMA PRVI PUT PRED KAMERAMA: ‘Ja oprost ne mogu tražiti, ja nemam obraza. Bolje da smo svi troje mrtvi’

Roditelji mladića po prvi su put pred kamerama progovorili o sinu

Žrtve, svjedoci, prijatelji, ali i sugrađani – svi strepe od izlaska Srđana Mlađana na slobodu. Radi se o mladiću koji je ispred petrinjske osnovne škole ubio 16-godišnju djevojku, i to s četiri hica u leđa. Iako su svi tragovi istražitelje vodili prema dečku ubijene, sasvim slučajno pakleni plan serijskog ubojice počeo se razotkrivati nakon pljačke banke na području Siska. Roditelji mladića u emisiji Tragovi Nove TV posvjedočili su kako je nakon zločina Srđan bio neobično hladan.

Hladnokrvne likvidacije

Mjesec dana nakon ubojstva mještane je sablaznila hladnokrvna likvidacija 63-godišnjeg umirovljenika, ubijen je na isti način kao i djevojka iz Petrinja – s četiri hica u leđa. Istražitelji su utvrdili kako su ubojstva povezana, što je izazvalo strah među ljudima. “Ljudi su se bojali. Počeli su se zatvarati u kuće, ne izlaziti u večernjim satima na javna mjesta. Tako da je sama atmosfera u Petrinji bila kaotična”, rekao je Vođa grupe s Odjela za krvne delikte.

Krivac je konačno otkriven nakon pljačke jedne banke na sisačkom području, za što je osumnjičen bio miran mladić iz Petrinje – Srđan Mlađan.

Inspirirao se filmom ‘Rođeni ubojice’

Kriminalistička istraga pokazala je kako je mladić u jednoj od obližnjih videoteka u mjestu gdje je živio često posuđivao film naziva ‘Rođeni ubojice’. Policija ga je uskoro odlučila privesti.

Tijekom pretresa njegova doma, Srđanov otac priznao je kako je za vrijeme Domovinskog rata nabavio automatsku pušku koja je nestala krajem 1997. godine. Srđan je mijenjao iskaz o tome gdje se nalazi oružje, a tek nakon priznanja njegova oca da se iz nje pucalo na terasi obiteljske kuće te da se čahure i dalje tamo nalaze, klupko ubojstava počinjenih rukom Srđana Mlađena počelo se odmotavati. Istraga je utvrdila kako je pušku i rezervnu odjeću sakrivao na obližnjem groblju na koje bi išao prije i nakon likvidacija koje je napravio.

Nije se vratio sa slobodnog vikenda

Za ta dva ubojstva dobio je 12 godina zatvora koje izdržava u kaznionici u Požegi. Tijekom tog vremena često je izlazio na slobodne vikende temeljem dobrog ponašanja, a iz njih se uredno vraćao, sve do jednom. Dok su ga policajci tražili, druga skupina istražitelja istraživala je pljačku banke u blizini lokacije za koju se smatralo da se ne njoj skriva Mlađen. “Na teren je izašla ekipa sastavljena od tri operativca, nakon što je nedvojbeno utvrđeno da si je on unajmio stan i da se u tom stanu skriva”, podsjetio se Željko Pul.

Ubio i policajca

Tijekom ulaska u haustor, mladić se susreo s policajcem kojeg je ubio, a zatim pobjegao. Nakon toga oteo je tročlanu obitelj na zagrebačkom Borongaju. Jedna od žrtvi prisjetila se tog događaja. “U mraku sjediti s čovjekom s dva pištolja, užas. Sreća da su ulične lampe dovoljno visoke bile tak da ipak sam vidjela njegovu sjenu. Ne mogu si to zamisliti da bi se još tako nešto moglo dogoditi. Da mi netko veže sina preda mnom”, prisjetila se Božena Kosović.

Nakon šest sati pregovora talačka kriza je završena. Mlađan je za tri ubojstva, pljačku banke i otmicu osuđen na 27 godina zatvora.”On je u biti bio uplašen, što će mu se dogodit”, kazala je majka.

Mještani Petrinje u strahu

Mještani Petrinje strahuju od njegova izlaska na slobodu. “Naravno da mi neće biti svejedno kad izađe i da ću ipak morati malo više računa voditi o djeci. Sad ja se nadam da se neće vratiti u Petrinju”, rekao je jedan mještanin.

Roditelji ne žele tražiti oprost

Roditelji mladića po prvi su put pred kamerama progovorili o sinu. Šokiralo ih je njegovo ponašanje nakon ubojstva. “I ta riječ žao mi je, preslaba je. Ne znam što da drugo kažem, stvarno preslaba. Ja oprost ne mogu tražiti, ja nemam obraza”, kazala je njegova majka. “Što je on danas? Sinonim za zlo, za neke. Srđan Mlađan – sinonim za zlo, za cijelu državu. Svaki put pomislim – bolje da smo svi troje mrtvi. Svaki puta”, zaključila je majka serijskog ubojice.

Komentari

Komentari