tripadvisor

RIJEKA: Opera i Teatro Fenice idu u prodaju za manje od petine procijenjene vrijednosti, i pola knjigovodstvene?

Podijeli

Operu nismo dali u zakup, ona je samo na pojedinačnom najmu za unaprijed najavljene programe, kaže direktor Rijekakina, tvrtke u čijem je vlasništvu i posrnula ljepotica Opera, Dragan Rukavina, za riječki “Novi list”

Naime, Marko Grabar i Kristijan Rožić u javnosti su kazali da su spremni Operi pružiti stari sjaj i novo ruho uz zanimljive programe, ali Rukavina kaže kako nikakav ugovor o zakupu, naročito ne trajnom nije potpisan, ali da će ići na ruku ovom mladom dvojcu za najam za pojedini projekt. Tako, primjerice, u najavi događanja u Operi imaju za sutra, 20. prosinca, blagdansku glazbenu poslasticu uz klapu Cambi, kaže Rukavina i umjesto potvrde zakupa, najavljuje prodaju.

Zanimljivo je promišljanje onih koji su omogućili stavljanje Opere u funkciju kako bi i Teatro Fenice na sličan način, dakle, ne potpunim, nego djelomičnim preuređenjem samo najbitnijih dijelova, uz nevelika sredstva, brzo mogao biti osposobljen za ponovno otvorenje, a sasvim ekskluzivna, iako samo djelomično potvrđena vijest jest da bi cijela zgrada, dakle Teatro i Opera u sklopu ponude radi stavljanja u funkciju za potrebe EPK 2020 uskoro mogli biti putem licitacije ponuđeni na prodaju Republici Hrvatskoj, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci ili čak privatnim investitorima po cijeni od svega 1,5 milijuna eura, odnosno nešto više od 11 milijuna kuna, što je oko pet puta manja cijena od zadnje procjene vrijednosti i skoro dva puta manja od zadnje knjigovodstvene vrijednosti, a u kojoj cijeni bi bili sadržani i kompletni projekti preuređenja, ovjereni od konzervatora, koji su sami za sebe vrijedni više od milijun kuna, kazao je Rukavina.

Opera je godinama stajala zatvorena, negdje od početka Domovinskog rata.

Skidanjem sudskih zabrana i ulaskom u prostor Opere prije nekoliko godina, utvrđeno je da se prostor nalazi u katastrofalnom stanju, koje je bilo posljedica prestanaka rada potopnih pumpi, moguće uslijed kvara, ili čak isključenja struje zbog nemogućnosti očitanja, ili neplaćanja, što je dovelo do podizanja nivoa podzemnih voda i potapanja podija te velike vlage nastale u zatvorenom prostoru, kaže Rukavina.

Navodi da su ugradili nove pumpe da zaustave proces plavljenja, a nakon brojnih bezuspješnih pokušaja osiguranja sredstava potpunog preuređenja, kako putem Europskih fondova, prijavljivanjem na natječaje Grada, traženjem odobrenja sredstava Ministarstva kulture, raznih udruženja, Županije ove godine u proljeće u dogovoru sa zainteresiranim partnerima, koji su u prostoru Opere željeli smjestiti kulise i snimiti određene filmske kadrove, uspjeli su njihovim radovima osposobiti prostor Opere do mjere da opet može biti povremno otvorena javnosti.

Radi li se o malverzacijama gdje bi netko u Gradu na prostorima koji su davno izvan funkcije, ali na vrlo atraktivnim lokacijama, zaradio velik novac – kako je i običaj u Hrvatskoj?

Naime, Rijekakino je i 2012. ponudilo prodaju 9/10 suvlasničkog udjela nad zgradom i dvorištem od 1.857 kvadrata po cijeni od 5,1 milijun eura, odnosno za 38,6 milijuna kuna.

Suvlasnik Rijekakina je tada bila tvrtka u vlasništvu Mirka Pavičića Rijekatekstil – Domus. Kada je u poslovno carstvo Mirka Pavičića došlo poduzeće Rijekakino, dio nekretnina je iskorišten za povećanje prihoda. Mirko Pavičić je u Rijeci poznat kao jedan od nekolicine ljudi koji mogu doći do zakupa poslovnih prostora u centru Rijeke koje onda daju u podnajam višestruko skuplje, po receptu zagrebačkih adventskih kućica.

Komentari

Najnovije