fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

Riječanka otvara vrata Hrvatske gay turistima: ‘To su gosti koji imaju novaca i vole se zabavljati’

Hrvatska kao turistička zemlja treba biti otvorena prema svima pa tako i prema različitima, smatra Piglić Lazić

Mnogi se još dobro sjećaju skandala u jeku lanjske turističke sezone kada je iznajmljivač u Zadru odbio iznajmiti apartman gay paru iz Brazila i to uz obrazloženje da “homoseksualci orgijaju i rade nered“.

Riječanka Iva Piglić Lazić odlučila se upravo za suprotan pristup – pokrenula je web stranicu namijenjenu gay dečkima koji dolaze u Hrvatsku na odmor, a cilj joj je, kako pojašnjava, otvoriti im vrata naše zemlje na najbolji mogući način.

”Pokrenula sam stranicu Gay Travel Croatia, odnosno www.gaytravelcroatia.net, a ideja se rodila pred tri godine kada sam u razgovoru sa svojim gay prijateljima shvatila da ne znaju gdje ići kada posjete neki naš grad.

“Novaca imamo, a ne znamo gdje ga potrošiti jer ne znamo gdje smo dobrodošli!”, tako je otprilike to zvučalo. Mene je zasmetao ovaj dio u kojem ne znaju gdje su dobrodošli jer vjerujem da smo u velikoj većini davno prošli tu fazu”, govori Iva Piglić Lazić.

”Upravo je gay populacija moj osobni i znanstveni interes. Osobni zato što imam prijatelja koji su gay i poznati su mi njihovi problemi unutar obitelji, na poslu, a i u društvu. Želim ih osloboditi te stigme, tog grča u želucu, tog skrivanja i straha zbog onoga što jesu. Smatram da nije fer činiti razlike. Niti sam ja svojim odabirom straight, niti su oni svojim odabirom gay. To je jednostavno tako. Ne postoje ispravne ili pogrešne seksualne orijentacije, postoje samo razlike i one su prekrasne. Treba voljeti i prigrliti različitosti. Nismo zbog boje kože, nacionalnosti, državljanstva, vjere ili seksualne orijetacije  bolji ili gori ljudi. Samo smo ljudi koji mogu biti dobri ili loši. Moj znanstveni interes u ovom smjeru ide prema Odsjeku za kulturologiju na Fakultetu za Društvene znanosti u Ljubljani gdje se bavim upravo ovom temom uz veliku podršku Riječanina profesora Aljoše Pužara koji je i inicirao da ideju o portalu pretvorim u znanstveni rad”, govori Piglić Lazić.

Korisnici su strani turisti koji dolaze u Hrvatsku, ali je namijenjen i našim turistima koji provjereno žele doći do informacija koja su gay friendly mjesta u Hrvatskoj – gay friendly smještaj, klubovi, plaže, estetski saloni i slično.

I u Hrvatskoj se stvari mijenjaju i to rapidno. Mnoge agencije pružaju tailor made trips što bi značilo da se obratite nekoj agenciji sa svojim individualnim željama i ona će napraviti samo za vas putovanje. Jedna takva agencija je upravo u Rijeci preko koje dolazi 80% američkih turista koji imaju posebne želje što uključuje najam jahti, helikoptera, strogo određenih marki auta, privatne koncerte pa i do najmanjih sitnica kao što je vrsta vode u frižideru i određen brand posteljine pa čak i odabir madraca na krevetima. Imali su puno upita za gay parove i nisu se imali kome obratiti. Sada je tu ova stranica i suradnja je postignuta, prenosi RTL

”Nije Hrvatska loša po tom pitanju usluga, niti su Hrvati generalno homofobni. Pojedinci su samo preuzeli obrazac ponašanja nekih starijih generacija po kojima je homoseksualnost bila strogo kažnjavana, ali ja vjerujem da to nije njihovo stvarno mišljenje. Ipak smo mi suvremena država s razvijenim osjećajem za empatiju. Budimo realni, i na sasvim banalnoj razini, u vrijeme dostupnosti apsolutno svega, nikoga nije briga tko se s kim budi. To je gubitak vremena. Ja nemam problema s kretanjem, moji prijatelji gayevi imaju. Ili su barem imali. Hrvatska je spremna za ovakav portal, za ovakvu ideju, a ove usluge mogu koristiti i sama, zašto ne? Volim biti u društvu različitih i na taj način i sama rasti. Toliko toga čovjek može naučiti”, objašnjava Iva Piglić Lazić koja je pokrenula projekt koji bi mogao Hrvatskoj donijeti puno više novaca od turizma.

Komentari

Komentari