Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

RH donijela neočekivanu odluku zbog korone: ‘Ovo je pomalo suicidalan potez…’

Podijeli
Primjena švedskog modela, koji je samoj Švedskoj donio oko 75 tisuća zaraženih i gotovo 6000 umrlih, katastrofalno je rješenje za zemlju koja živi od dobrog turističkog imidža. Hrvatska je Vlada, sasvim svjesno i namjerno, našu zemlju učinila visokorizičnom destinacijom, što može uništiti ovogodišnju turističku sezonu.

U nedjelju predvečer ulazi u Zagreb bili su prepuni redovne i specijalne policije. Specijalci su se postrojili na izlasku s autoputa, kako bi dočekali Torcidu, Torcidini su pripadnici žurili na utakmicu Dinama i Hajduka, koja je počinjala u nedjelju u devet.

E sada, tko je, pobogu, odlučio da navijači u sadašnjim okolnostima smiju dolaziti na nogometne utakmice? U Španjolskoj, recimo, ne smiju, pa se La Liga igra pred praznim stadionima, što je, u krajnjoj liniji, jedino razumno rješenje.

Isto tako, tko je odlučio da se u Splitu mora održati Splitski festival zabavne glazbe? Radi li se o osobito važnom kulturnom događaju? Sigurno ne. Radi li se o događaju koji pokreće dalmatinsku ekonomiju? Još manje.

APSURDAN RIZIK

No, ovog se vikenda u centru Splita okupio dobar broj ljudi, koji, s obzirom na sadašnje epidemiološke okolnosti, ne bi trebali biti na jednom mjestu. Nadalje, prošlog je vikenda u Zagrebu, u Maksimiru, održan Trinity, festival trapa i rhythm and bluesa, koji je okupio hrpu nabrijanih klinaca (kojima su organizatori po piratski visokim cijenama prodavali prosječan alkohol iz supermarketa).

Budući da znamo koliko je zaraza krenulo iz klubova, stvarno je nerazumljivo zašto Trinity nije otkazan; ovdje nije važno što se Trinity održavao na otvorenom. I famozna utakmica Atalante i Valencije, koja je kasnije označena jednim od glavnih žarišta zaraze u Italiji, održala se, naravno, na otvorenom, prenosi Telegram.hr

Jednako je nerazumljivo zašto noćni klubovi nisu zatvoreni. Bivši ministar turizma Veljko Ostojić u intervjuu za Glas Istre rekao je kako je apsurdno da zbog pedesetak noćnih klubova Vlada riskira cijelu turističku sezonu.

ŽARIŠTE U ĐAKOVU

Isto, naravno, vrijedi i za svadbe, kao i za izostanak karantene u slučaju Đakova: u Đakovu je 130 časnih sestara zaraženo koronom, a Vlada svejedno nije proglasila karantenu. U proljeće, kad su Murter i Brač bili žarišta epidemije, Vlada jest proglasila karantenu.

Posljedica neproglašavanja karantene u Đakovu masovno je širenje virusa cijelom istočnom Slavonijom. Vlada Andreja Plankovića novi je val korone dočekala strategijom nečinjenja. Okej, posve je jasno da lockdown ne dolazi u obzir, jer bi uistinu uništio hrvatsku ekonomiju.

No, umjesto lockdowna, još je prije dva ili tri tjedna trebalo uvesti selektivne zabrane i lokalne karantene, kako bi se suzbila očigledna žarišta zaraze. To, uostalom, tvrdi i epidemiolog Bernard Kaić, koji je prošle nedjelje kazao kako se s mjerama nedopustivo kasni i kako je sada nemoguće izbjeći masovno širenje virusa.

NESLAVAN REKORD

I što se dogodilo? U subotu smo došli na 140 novozaraženih, što je apsolutni hrvatski rekord. U nedjelju su brojke, srećom, drastično pale, pa oni, koji vjeruju u Boga, mogu se moliti da će se taj trend nastaviti, jer Vlada i dalje ne poduzima ništa efikasno da bi zaustavila epidemiju.

Mjere koje u ponedjeljak stupaju na snagu uglavnom su kozmetičke naravi. Okej, dobro je da se u svim trgovinama moraju nositi maske i da svo ugostiteljsko osoblje mora nositi maske.

No, klubovi i dalje rade, svadbe se i dalje mogu organizirati, navijači i dalje mogu na utakmice, a nigdje izrijekom ne piše da smo zatvorili granice s Bosnom i Srbijom. Ustvari, u novim mjerama piše da državljani trećih zemalja, onih koje nisu članice EU, ne mogu ući u Hrvatsku, ako nemaju test star najviše 48 sati, koji pokazuje da su negativni na covid 19.

Ivan Violić/Telegram.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> I TO JE MOGUĆE: Beroš otkrio – Postoje dvije kategorije ljudi koje ne moraju nositi maske
>>> DOĆI ĆE VAM MUKA! Ovo je prvi potez Pupovčeva potpredsjednika: Milošević kreće u realizaciju
>>> ŠOK SPOZNAJA: Znate li zašto pečene piliće u trgovinama plaćate manje?
>>> MARKOTIĆ IMA RIJEŠENJE: ‘Ovako možemo prakticirati novi normalni život!‘
Komentari

Najnovije