Petak, 24 siječnja, 2020

RH ĆE UVJETOVATI NAPREDAK SRBIJE PREMA EU, EVO ČIME Grabar-Kitarović pozvala Vučića u Hrvatsku

Hrvatska traga za 1.922 osobe nestale u Domovinskom ratu, rečeno je u četvrtak na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Karlovcu.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović naglasila da je to “veliki neriješen životni, humanitarni i politički problem”, prenosi Hina.

“Velikosrpska agresija zadala je Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od svih. Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo riješili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim obiteljima kao država još nismo ispunili”, naglasila je Grabar Kitarović.

Ona je dodala da je sudbina nestalih ključna za normalizaciju sa Srbijom i da je zato insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom i pozvala u Hrvatsku srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Poručila je da će i dalje insistirati na sudbini nestalih kao ključnom elementu daljeg dijaloga i pune normalizacije odnosa dviju država, kao i hrvatske podrške ulasku Srbije u Europsku uniju, jer je “istina o nestalima politički minimum ispod kojega nitko u Hrvatskoj ne smije ići”.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je od 2016. godine intenzivirano istraživanje masovnih ili pojedinačnih grobnica nestalih žrtava.

Ukupno se traga za 1.508 nestalih osoba i 414 njih za koja postoje saznanja da su poginuli, ali ne i gdje su pokopani njihovi posmrtni ostaci, kazao je Medved.

On je naveo da su da bi se to riješilo učinjeni iskoraci u bileteralnoj suradnji s BiH i Crnom Gorom, ali da je ključ rješenja u Srbiji, i da je zato predložio sklapanje novog sporazuma o suradnji, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

“Tražimo od Srbije podatke. Oni te podatke i zapisnike imaju i jedan od osnovnih uvjeta kod otvaranja poglavlja 23 za pristup Srbije EU bit će puna suradnja u pronalasku nestalih osoba”, rekao je Medved./HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> PUPOVAC SE ŽALIO MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Molim vas zaštitite nas od branitelja

>>> Modrić: Želim igrati od prve minute

>>> Mamić otišao iz Dinama? Evo zašto je to najveća laž koju ćete danas čuti

Komentari

Komentari