Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

REPORTER RTV-a KOSOVO: ‘Cijela akcija provedena je uz direktnu suradnju Vučića, Thacija i Haradinaja. Priprema se teren’

‘Moglo bi se tako dogoditi da sjeverni dio Kosova pripadne Srbiji, a jug neovisnoj kosovskoj državi’

Od jutra traje velika napetost na sjeveru Kosova, gdje su pripadnici specijalne jedinice ROSU oko šest ujutro započeli raciju. Čula se pucnjava, a potvrđeno je kako je došlo do oružanog sukoba kod mjesta Zubin Potok. Ranjen je jedan specijalac, a srpski mediji javili su kako ima i ranjenih Srba.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je kako je vojska u punoj pripravnosti te da “neće dozvoliti nove Oluje”: Rekao je i kako je cilj današnjih uhićenja bio “da se Srbija utjera strah u kosti jer je jedini cilj Prištine da zauzme sjever, a da će reakcija Beograda biti planirana, ozbiljna i nimalo nemoćna”.

Uhićeno 28 osoba

Dodao je da je u akciji uhićeno 28 osoba: 19 policajaca i 9 građana, javlja RTS. Od tih 19 policajaca, 11 su Srbi, sedmero je Albanaca i jedan Bošnjak.

HRT je o današnjim događajima razgovarao s Draganom Radojčinom, dugogodišnjim dopisnikom RTV-a Kosovo iz Beograda.

“Specijalne postrojbe kosovske policije povukle su se iz četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom u južne dijelove Mitrovice. Ali miris baruta još je u zraku, javio je putem Skypa za HRT Dragan Radojčin.

“Uz punu borbenu spremnost srbijanske vojske – u tijeku je igra mačke i miša. Međutim, nitko ne vjeruje da može doći do eskalacije sukoba, ocijenio je Radojčin.

‘Priprema se teren za podjelu Kosova’

Prenio je riječi nekih zastupnika u Srbiji koji su u Skupštini kazali kako je “cijela akcija na Kosovu provedena uz direktnu suradnju Vučića, Thacija i Haradinaja” te da se radi o “pripremi terena za priznanje nezavisnosti Kosova, odnosno na kraju razgraničenja (podjele) Kosova. Moglo bi se tako dogoditi da sjeverni dio Kosova pripadne Srbiji, a jug neovisnoj kosovskoj državi, prenosi HRT.

Radojčin je naglasio i kako albanski mediji javljaju kako su među uhićenima i oni osumnjičeni za ubojstvo Olivera Ivanovića.

“To ubojstvo nije razriješeno, imate Milana Radojčića, čovjeka kojega je Ivanović direktno prozivao, a koji se jučer pojavio na sjednici srbijanskog parlamenta. Međutim on surađuje i s Haradinajem. Srpska lista tvori većinu u parlamentu s Haradinajem u Prištini. Kako je to moguće”, pita se reporter.

‘Međunarodne organizacije sve prate’

Dodao je i kako su sve međunarodne institucije upoznate sa situacijom. “Drukčije nije ni moguće jer su međunarodne organzacije prisutne na Kosovu na svakom koraku”, dodao je.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HASANBEGOVIĆ KOMENTIRAO IZBORE: Evo što je rekao o Velimiru Bujancu
>>> (VIDEO) DROGA? Pogledajte snimku, što se događa s IDS-ovim Borisom Miletićem
>>> (VIDEO) POGLEDAJTE DOKAZ: Otkriveno zašto nije došlo do ujedinjenja desnice
>>> Pogledajte kako kosovska policija razbija srpske barikade na Kosovu
Komentari

Komentari