Srijeda, 15 srpnja, 2020

Rekordno niska nezaposlenost u SAD, rast plaća iznad očekivanja ekonomista

Iako američka i svjetska ljevica od dolaska Trumpa na vlast proriče ekonomsku katastrofu, američko gospodarstvo stvorilo je čak 266.000 radnih mjesta u studenom, a stopa nezaposlenosti pala je na 3,5 posto, što je najniža razina u posljednjih 50 godina! Naročito je pala stopa nezaposlenosti kod crnog i latino stanovništva.

Ekonomisti su očekivali da će gospodarstvo stvoriti samo 180.000 novih radnih mjesta, a da će nezaposlenost ostati nepromijenjena na 3,6 posto, prenosi Econoday.

No revidirani su i podaci o radnim mjestima za prethodne mjesece. Broj za rujan je povećan za 13.000, na 193.000. Listopad je revidiran za 28.000 na gore, na 156.000. Zajedno, to je 41.000 više radnih mjesta nego što je ranije prijavljeno.

Izvještaj jasno pokazuje da je ekonomija mnogo jača nego što misle oni koji su predviđali da će američki rast drastično usporiti ili se smanjiti pred kraj godine. To ukazuje da su carine na uvoz čelika bile manje problematične nego što su kritičari predsjednika Donalda Trumpa očekivali, a na američko gospodarstvo usporavanja rasta ekonomija širom svijeta, naročito njemačkog i europskog općenito, nije nimalo utjecalo.

Broj radnih mjesta također je osjetno veći od onog iznesenog u Nacionalnom izvješću o zapošljavanju ADP-a objavljenom u srijedu, po kom su američki poslodavci zaposlili samo 67.000 novih radnika, znatno ispod očekivanja. Breitbart News je izvijestio u srijedu da je vjerovatno “Moody potcijenio ​​rast plaća u privatnom sektoru”.

Proizvodnja, koja je u ranijim izvještajima slabo rasla, otvorila je 54.000 novih radnih mjesta. Tome je doprinio završetak štrajka u General Motorsu, a auto industrija je otvorila 41.000 radnih mjesta. No, ekonomisti, čija je procjena također uključivala kraj štrajka, predviđali su tek 15.000 dodatnih radnih mjesta.

Zdravstvo je otvorilo 45.000 radnih mjesta, koliko i turizam i ugostiteljstvo. Zaposlenost u stručnim i tehničkim službama porasla je za 31.000.

Broj Amerikanaca koji rade je porastao na rekordno visokih 158.593.000. To je šesti uzastopni rekord.

Prosječne plaće po satu veće su za 3,14 posto u odnosu na prošlu godinu, što je iznad očekivanja ekonomista. U proizvodnji je prosječni radni tjedan porastao za 0,1 sat na 40,5 sati. Prosječna cijena sata radnika ispod razine managementa porasla je za 7 centi u odnosu na prošli mjesec, na 23,83 dolara, što je 0,22 posto.

Stopa zaposlenosti je porasla treći mjesec za redom. Omjer broja zaposlenih i ukupnog stanovništva iznosti 61,0 posto, osjetno više nego u Hrvatskoj. Očekivalo se da će taj broj pasti zbog odlaska generacije baby boomera u mirovinu, no snažno tržište rada utječe na radnike da ostanu zaposleni.

Komentari

Komentari