Četvrtak, 2 travnja, 2020

REAKCIJE NA KRNJU SE NE STIŠAVAJU: Evo što kažu političari i Imoćani

– Možemo vas izvijestiti kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu usmeno obaviješteno od strane policije da su na zapisnik zaprimili kaznenu prijavu zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Nakon što kaznena prijava bude dostavljena ovom državnom odvjetništvu, razmotrit ćemo njen sadržaj i utvrđene činjenice, a ako ocijenimo da su prikupljeni podaci dostatni za donošenje odluke, donijeti državnoodvjetničku odluku o kojoj će javnost će biti pravodobno izviještena – odgovor je Općinskog državnog odvjetništva u Splitu novinarima Jutarnjeg lista.

Splitskom tužiteljstvu postavili smo konkretno pitanje je li paljenjem lutke gay para s djetetom počinjeno kazneno djelo iz članka 325. Kaznenog zakona – Javno poticanje na nasilje i mržnju.

Također su pitali da, ukoliko prepoznaju u ovom karnevalskom činu elemente kaznenog djela poticanja na nasilje i mržnju, odgovore u čemu se ovaj događaj razlikuje od onih kojima smo imali prilike svjedočiti prethodnih godina, posebno u Kaštelima kada se palilo lutku koja je predstavljala Milorada Pupovca.

Glasnogovornik Josip Mršić je rekao tek da je policija zaprimila kaznenu prijavu, a za davanje drugih izjava nije ovlašten.

Naime, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Arsen Bauk, jučer je protiv organizatora karnevala podnio kaznenu prijavu jer paljenje lutke gay para s djetetom smatra javnim pozivom na nasilje i mržnju zbog spolne orijentacije, a ne karnevalskim običajem u kojem se spaljuje i izruguje moćnike.

– Maškare su tradicija i spaljivanje karnevala je uvijek bilo prema moćnicima, a ne prema manjinama, to nisu običaji i nije tradicija. I mislim da je vrijeme da se nadležne institucije izjasne o tome je li to naš običaj ili je ipak poziv na mržnju – kazao je Bauk.

Predsjednik Zoran Milanović odmah je osudio paljenje lutke u Imotskom i pozvao nadležne institucije na postupanje. Isto je učinio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Osude su stigle i iz Vlade, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te oporbenih političara. Sankcioniranje organizatora tražila je i udruga Dugine obitelji, a i stranka GLAS najavila je jučer da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić iz HDZ-a je za Dalmatinski portal izjavio kako se Grad Imotski nikada nije miješao u organizaciju karnevala, pa neće ni sada.

– Znate da se alegorijski spaljuje ono što je točka prijepora, oko čega se u javnosti lome koplja. Razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali to sigurno nije bila namjera organizatora – rekao je gradonačelnik.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je osudila paljenje krnje, posebno stoga što je to učinjeno pred mnogobrojnom djecom. Kazala je da organizatori trebaju za to snositi posljedice te da će o poduzetom tražiti izvješće od Grada Imotskog, a po potrebi i od drugih nadležnih tijela.

– Zgrožena sam nevjerojatnom količinom mržnje koju su pokazali organizatori maškara u Imotskom spaljujući kao fašnika gay par s djetetom. Spaljivanje odabrane karnevalske figure gay para s djetetom, odnosno, spaljivanje bilo koga tko skrbi o djetetu, ali i samog djeteta (“dijete je bio 62-godišnji Stazić, op. uredništvo), simbolika je koja uistinu pobuđuje veliki strah i nelagodu među svima nama.

Dodatnu zabrinutost pobuđuje to što je toj manifestaciji nesnošljivosti svjedočilo mnoštvo djece i mladih iz dječjeg vrtića te osnovne i srednje škole. Njima je tim agresivnim činom pokazano da sredina u kojoj žive ne prihvaća i ne tolerira zajednice i obitelji koje odstupaju od tradicionalnog shvaćanja obitelji i smatra ih nepoželjnima – kaže pravobraniteljica.

Predsjednik RH Zoran Milanović je kazao da je to žalostan, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevala.

Javna isprika

– Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija – napisao je predsjednik.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković osudio je paljenje krnje u Imotskom i pozvao nadležna tijela na postupanje, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da uvažava tradiciju, ali da ipak treba imati određene okvire i granice. Iz Vlade su priopćili kako “karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se ‘sudi’ onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu”.

Organizator kaže da se drži tradicije i one “daj dite materi”

Imotske scene spaljivanja lutke homoseksualnog para s usvojenim djetetom na kojeg je zalijepljena fotografija SDP-ova saborskog zastupnika Nenada Stazića i nacrtana crvena zvijezda petokraka širile su se društvenim mrežama brzinom munje i izazvale buru reakcija.

Jutro nakon karnevala reagirao je i novoizabrani predsjednik Zoran Milanović tražeći javnu ispriku organizatora karnevala na čijem je čelu Milivoj Đuka, inače predsjednik udruge Kulturno društvo Bakove svečanosti. Iako je tijekom nedjelje rekao da ne vidi ništa loše u tome što je organizirao spaljivanje krnje u liku gej para sa Stazićem pred mnoštvom djece i građana, naglašavajući da su Imoćani ostali konzervativni držeći se tradicije u smislu one “daj dite materi”, nakon što je prespavao, kod Đuke je nastao – silenzio stampa.

Mediji su redom objavili i fotografiju s njegovog facebooka iz 2015. gdje je na zidu iza njega kukasti križ, kao dokaz da je Đuka nacist, no kontekst fotografije nije objašnjen (radi li se npr. o ironiziranju poljudske svastike, jer je Đuka zakleti torcidaš).

Te fotografije na Đukinom profilu više nema kao i informacije da “radi” u Torcidi Split, kako je napisao na profilu. Ostavio je jedino sliku na kojoj 2014. ponosno grli zadarskog pjevača Mladena Grdovića na jednoj od utakmica Hajduka.

Imoćani o Bakovoj povorci i krnjevalu kao figuri koja se spaljuje ne vide ništa posebno, a niti smatraju to bilo kakvom mržnjom.

– Svatko ima svoj izbor i to je moj stav, ali za usvajanje djeteta sa strane dva muškarca nisam. Nisu Imoćani palili dijete, Bože sačuvaj, ono je za nas svetinja, ali paleći gej par pokazujemo protivljenje da oni odgajaju dijete, razumijete. Paljeni su i predsjednici, možda to budemo sutra vi i ja ako organizator ocijeni da je nešto negativno – rekao je Ante Vuković iz Grubina.

Toša Kvesić izjavio nam je: Nikakva mržnja prijatelju, već protivljenje da dva muškarca uzimaju i odgajaju dijete.

Dine Vučak iz Imotskog sličnih je razmišljanja.

– Podržavam organizatora u potpunosti, baš je bilo smiješno i ne vidim nikakvu mržnju prema nekome – kaže Vučak.

Komentari

Komentari